Ser żółty – podział i kilka informacji
Jak często spotkałeś się z nazewnictwem „ser żółty holenderski” albo ser żółty „w stylu angielskim”? Nam się zdarza to bardzo często… I możesz zrobić wielkie oczy, jak ser typu szwajcarskiego lub przyswoić kilka podstawowych informacji na temat klasyfikacji serów żółtych.
Dlaczego to jest takie ważne? Przede wszystkim ułatwia zakup i wybór sera. Ale to nie wszystko. Zgodnie z savoir vivre, osoba która przygotowała deskę serów powinna przedstawić kilka informacji na temat wybranych serów. Poza tym, można zabłysnąć i zdobyć „+” u partnera/partnerki lub teściów…
Uwierz nam na słowo, to nie jest takie trudne. Wszystko w głównej mierze zależy od ok w serze, czyli tak zwanych dziurek. Czy są duże, czy małe czy ich w ogóle nie ma…
Typy sera żółtego
1. Typ szwajcarski
Cechą charakterystyczną są wielkie oka. Sery z tej grupy posiadają również jędrną, sprężystą i zwartą konsystencję. Smak jest delikatny i łagodny. Emmentaler idealnie oddaje wszystkie te właściwości.
Czyli każdy ser, który znajdziecie i będzie miał wielkie, ładne, okrągłe oka to będzie właśnie ser typu szwajcarskiego. Proste? Proste 🙂
2. Typ holenderski
Tutaj ok jest mało lub nie ma ich wcale. Ser powinien być gładki, miękki, jędrny i sprężysty. Idealny przedstawiciel – Gouda.
Czyli brak dziurek – typ holenderski.
3. Typ szwajcarsko – holenderski
Co wyjdzie z połączenia dużych ok i braku oczkowania? Dużo małych dziurek 🙂 W tym przypadku idealnie oddaje to ser Salami (bardzo popularny w Polsce).
Czyli dużo małych, płaskich dziurek – typ szwajcarsko – holenderski.
UWAGA: nie myl z E. Coli!. W tym przypadku oka są nierównomiernie rozsiane i lekko spłaszczone, przez co przypominają raczej ryż, a nie ziarenka grochu
4. Typ włoski
W tym przypadku chodzi nie o oczkowanie, a konsystencję. Wszystkie sery długo dojrzewające, o twardej i kruchej konsystencji to typ włoski. Idealnie oddaje to Parmezan.
5. Typ angielski
Tu bez niespodzianek. Każdy ser poddany czedaryzacji to ser typu angielskiego. Król gatunku – Cheddar.
Skoro już potrafisz odróżnić różne rodzaje serów oraz poszczególne typy sera żółtego, możesz spokojnie zacząć komponować swoją deskę serów. Od czego zacząć? Najlepiej zacząć od początku, czyli od wyboru deski. Koniecznie zajrzyj do naszego artykułu „Deska do serów„. Znajdziesz tam kilka przydatnych informacji.
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, rozważ wsparcie naszego bloga.
Harbutt J.: World cheese book. Dorling Kindersley Limited. 2009 London
Lambert P.: The cheese lover’s cook book and guide. SIMON & SCHUSTER. NY 2000