Queso Palmita – smak Wenezueli
Przepis na Queso Palmita.
Queso Palmita to świeży, słony, biały ser farmerski pochodzący z wenezuelskiego stanu Zulia. Produkuje się go tradycyjnie z pasteryzowanego mleka. Ser jest smaczny i prosty w przygotowaniu.
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 400 g sera
Składniki:
- 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 200 ml kefiru
- 0,5 – 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
- podpuszczka zgodnie z zaleceniami
- 30 ml niechlorowanej wody
- 48 g soli niejodowanej
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- łyżka
- nóż
- chochla
- sitko lub foremka do sera
Przepis:
- Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do mleka kefir. Dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej mleko do temperatury 35ºC – 38ºC. Mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
- Dodaj do mleka 10 g soli. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw mleko na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce.
- Sprawdź złom. Jeżeli otrzymałeś czyste pęknięcie tzw. clean break, oznacza to, że skrzep ma właściwą konsystencję. Jeżeli nie, odstaw mleko na kolejne 10 minut i sprawdź złom ponownie.
- Potnij skrzep na 2 cm sześciany.
- Odstaw skrzep na 5 minut.
- Mieszaj skrzep przez 20 – 30 minut. Staraj się nie uszkodzić zbytnio skrzepu.
- Odlej za pomocą chochli 700 ml serwatki.
- Dodaj do skrzepu resztę soli i delikatnie wymieszaj.
- Przenieś skrzep do formy lub sitka.
- Pozostaw do ocieknięcia przez 4 godziny. W tym czasie obracaj ser co 30 minut.
- Pozostaw ser w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
- Wyjmij z foremki.
- Gotowe.
Przechowuj w lodowce do 1 tygodnia.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
Poprzedni
Domowy ser typu Mascarpone
Nowsze
2 komentarze
Eb
Czy w teksturze i smaku różni się jakoś znacząco od korycińskiego?
Pracownia Serów
Minimalnie.