Jak skomponować deskę serów? – dodatki
Jak skomponować deskę serów? Jakie dodatki wybrać?
Główna zasada brzmi: „dodatki mają podkreślać smak serów, a nie z nimi konkurować”. Jest to bardzo ważna reguła, o której należy pamiętać. Zawsze.
Nie ma przepisu na to, jak skomponować deskę serów idealną. Nie ma również złotej zasady, opisującej dokładnie jakie dodatki pasują do konkretnego sera. W głównej mierze należy kierować się smakiem i wyczuciem. I uwierz nam na słowo, na prawdę trzeba się bardzo postarać, aby zepsuć deskę serów.
Przy planowaniu i komponowaniu deski serów pamiętaj jeszcze o jednej kwestii. Dzięki dodatkom możesz nie tylko podkreślić smak i konsystencję sera, ale również wprowadzić kolor i różną teksturę. Dzięki temu deska serów nie będzie nudna, będzie przyciągała wzrok i zapraszała do jedzenia.
Na szczęście, istnieje kilka prostych reguł odnośnie doboru dodatków do danych rodzin/grup serów, które ułatwiają zadanie.
Pomogą Ci one w szybki sposób skomponować deskę serów i dobrać odpowiednie dodatki do wybranych przez Ciebie serów. Tobie pozostanie jedynie cieszyć się smakiem i zachwytem gości.
Ponadto, założymy się, że większość rzeczy znajdziesz w lodówce lub w domowej spiżarni 😉 Deska serów na niezapowiedzianą wizytę? Prosimy bardzo!
Złote zasady:
1. Umieść na swojej desce dodatki z poniższych grup:
- słodkie (np. owoce)
- słone (np. orzechy)
- mięsne – chociaż niekoniecznie
- przyprawy mokre tzw mazidła 😉 (np. miód)
- pieczywo (np. bagietka)
2. Co za dużo to nie zdrowo, dlatego staraj się nie przesadzić z ilością dodatków. Po 1 – 2 produkty z każdej grupy. To wystarczy.
3. Unikaj cytrusów (np. pomarańczy, cytryn). Ich kwaśny smak i mocny aromat niekorzystnie wpływają na smak sera.
4. Unikaj czosnku i cebuli, szczególnie w pieczywie (np. pieczywo czosnkowe).
Jak już pewnie zauważyłeś, istnieje kilka uniwersalnych dodatków, które pasują do większości serów. Pamiętaj o nich komponując swoją deskę serów.
1. Dodatki słodkie
Niezależnie od rodzaju sera, świeże owoce sezonowe zawsze pasują idealnie. Bez obaw możesz dodawać następujące owoce:
- truskawki
- jabłka
- brzoskwinie
- winogrona
- gruszki
- śliwki
Staraj się wybierać owoce bardzo dojrzałe, słodkie. Słodycz łagodzi np. ostry smak serów z przerostem niebieskie pleśni. W innym przypadku, kwaśny smak może kolidować ze smakiem sera.
Jeżeli nie wiesz jaki owoc wybrać? W ciemno kupuj winogrona. Komponują się idealnie z każdym serem.
Nie możemy zapomnieć również o suszonych owocach. One również swoją słodyczą mogą w łatwy sposób podkreślić lub złagodzić smak sera. W tym przypadku wyśmienicie sprawdzą się:
- rodzynki
- morele
2. Dodatki słone
W tej kategorii również możemy wyróżnić dwa uniwersalne dodatki:
- orzechy
- oliwki
W serach miękkich są idealnym kontrastem do kremowej konsystencji, w serach twardszych podkreślają orzechową nutę.
To samo dotyczy oliwek. Idealnie komponują się smakowo z większością serów.
Uwaga: Nie wszyscy przepadają za oliwkami, dlatego jeżeli nie znasz preferencji gości, umieść oliwki w osobnej miseczce.
3. Dodatki mięsne
Tutaj pewnie Ameryki nie odkryjemy. Prosciutto, salami czy inne rarytasy – szczególnie włoskie, idealnie pasują do serów.
4. Dodatki mokre
Miód, miód i jeszcze raz miód. Jest to zawsze najbezpieczniejsza opcja. Sprawdza się nie tylko przy serach z niebieską pleśnią, ale również przy świeżych, o kozich nie wspominając.
Dlaczego nie dżemy? Dlatego, że z dżemami trzeba obchodzić się bardzo ostrożnie. Bardzo łatwo mogą w niekorzystny sposób wpłynąć na smak sera.
Dlatego jeżeli decydujesz się na dżem, wybierz ten o lekko kwaskawym smaku np. z porzeczek lub figi.
5. Pieczywo
Tu pewnie również bez niespodzianek. Niezależnie od sera bagietka i krakersy to idealne dodatki.
Oczywiście możesz wybrać pieczywo o dowolnym kolorze, kształcie czy konsystencji. Dzięki temu w łatwy sposób urozmaicisz deskę serów.
Wiesz już jakie sery wybrać i jak skomponować do nich dodatki. Teraz przyszedł czas na dobór wina lub piwa. W kolejnym artykule „Wino czy piwo do deski serów?” znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.