Witaj w Pracowni Serów!
Przygotowanie domowych serów to nic trudnego!
Zastanawiasz się czy mieszkając w mieście można przygotowywać domowe sery twarogowe, dojrzewające lub pleśniowe? Chciałbyś zacząć swoją przygodę z serowarstwem, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Udało Ci się przygotować kilka serów w domu i szukasz odpowiedzi na nurtujące pytania? Niezależnie, z jakiego powodu się tu znalazłeś, mamy nadzieję, że na kolejnych stronach znajdziesz coś dla siebie.
Po co stworzyliśmy „Pracownię Serów”?
Kiedy zaczynaliśmy ponad 5 lat temu naszą przygodę z produkcją domowych serów, problemem okazał się dostęp do informacji i fachowej wiedzy. Godzinami czytaliśmy najróżniejsze fora, blogi i strony w poszukiwaniu wartościowych informacji na temat serowarstwa, technologii i sposobu produkowania sera w domu. Brakowało nam takiego miejsca w Internecie, gdzie moglibyśmy szybko i w przystępnej formie znaleźć odpowiedzi na nasze pytania, które z czasem stawały się coraz trudniejsze.
Domowe sery nadal pozostają naszym ulubionym hobby i sposobem na wspólne spędzanie wolnego czasu. Postanowiliśmy więc, że stworzymy stronę zawierającą wszystkie elementy, które są niezbędne w domowym serowarstwie. Ma ona zawierać nie tylko wiedzę opartą na konkretnych źródłach, ale również przepisy, które krok po kroku przeprowadzą Cię prze proces serowarski. Jednocześnie chcemy udowodnić Tobie, że przygotowanie sera w domu to nic trudnego. Wystarczą chęci i trochę wolnego czasu.
Nadal jesteśmy amatorami. Ciągle uczymy się czegoś nowego, popełniamy błędy, ale podejmujemy też kolejne wyzwania. Tworzymy sery nie tylko dla smaku i przyjemności jedzenia czegoś wytworzonego własnymi siłami. W serowarstwie ważny jest proces, droga od mleka do gotowego sera. Jest to niesamowita przygoda, pełna niespodzianek i czasami zaskakujących zwrotów akcji, a efekt często przerasta najśmielsze oczekiwania.
Mamy nadzieję, że dzięki tej stronie zmotywujemy Cię do rozpoczęcia przygody z domowym serowarstwem lub pomożemy w dalszych z nim zmaganiach.
Jeżeli coś wyda Ci się niejasne, pytaj w komentarzu pod artykułem lub napisz do nas. Z chęcią odpowiemy na pytania lub pomożemy Tobie znaleźć niezbędne informacje. Maila znajdziesz w zakładce kontakt.
Aktualizacja: Zmiany, zmiany, zmiany!
Otrzymujemy od Was sporo wiadomości z prośbami o rozwinięcie działu z przepisami. Wychodząc na przeciw Waszym wymaganiom postanowiliśmy rozbudować naszą stronę i stworzyć bazę przepisów. Powstały nowe działy w „Przepis na ser”: „Sery dojrzewające” oraz „Sery pleśniowe”. Niestety, z powodu braku miejsca w mieszkaniu (lodówce tudzież piwnicy), nie będziemy w stanie tych wszystkich przepisów przetestować. Powierzamy to Wam! ? Sprawdzajcie, testujcie i komentujcie
Zapraszamy i życzymy powodzenia.
Magda i Mateusz.