Ser z nerkowców z ziołami
Ten przepis na ser z nerkowców z ziołami, nie wymaga dużo pracy i przygotowań. Jest wyraźny w smaku i ma bardzo przyjemną konsystencję. Można go kroić w plasterki, jak i rozsmarowywać na kanapkach.
Jego wielkim atutem jest to, że można go przygotować w wielu wariantach smakowych. Wszystko zależy od ziół czy przypraw, których użyjesz. My postanowiliśmy przygotować ten ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi.
Kolejnym wielkim plusem tego sera jest fakt, że należy do tych tańszych. Nie oszukujmy się, sery wegańskie nie należą do najtańszych, jeżeli chodzi o ceny składników. Więc w tym przypadku, jest to wielki plus.
Minus? Ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi za szybko znika z talerza 😉
Składniki:
- 80 g orzechów z nerkowca
- 150 ml filtrowanej wody
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju kokosowego w płynnej formie
- 3/4 łyżeczki soli lub według uznania
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (do smaku)
Dodatkowo:
- ulubione przyprawy, zioła np. zioła prowansalskie
Sprzęt:
- rondelek / mały garnek
- sitko
- malakser / blender kielichowy
- patelnia
- łyżka drewniana / silikonowa
- foremka np. miseczka
Przepis:
1. Wrzuć orzechy do rondelka, zalej wodą i gotuj 15 minut.
2. Przełóż orzechy do sitka i opłucz pod bieżącą wodą.
3. Przełóż orzechy do malaksera. Dodaj resztę składników.
4. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
5. Przelej masę na patelnię i ciągle mieszając, podgrzewaj do momentu uzyskania zwartej masy.
6. Przełóż wszystko do foremki.
7. Odstaw do ostygnięcia.
8. Umieść w lodówce na minimum 1 godzinę.
9. Wyjmij ser z foremki obtocz w ulubionych ziołach / przyprawach.
10. Gotowe!
Przechowuj ser z nerkowców w lodówce maksymalnie 1 tydzień.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.
Jeden komentarz
Barbara
Dzień dobry
Chciałabym zrobić ten ser, ale proszę o upewnienie, czy aż 4 łyżki mąki ziemniaczanej na tak małą ilość wody? Pozdrawiam 😊