Ser Roule – francuska rolada serowa z nadzieniem ziołowym
Przepis na ser Roule
Ser Roule to francuski serek twarogowy o kremowej strukturze. Po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji w latach 80. Ma postać rolady serowej nadziewanej najczęściej ziołami i czosnkiem lub żurawiną. Można dodać do niego również nadzienia swojego pomysłu.
W naszym przepisie na ser Roule użyliśmy ostrego sosu Sambal Oelek, szczypioru, czosnku oraz pietruszki. Delikatny smak serka idealnie komponuje się z wyraźnym ostrym i słonym sosem. Kompozycję zamyka czosnek nadając serowi Roule bardzo ciekawego smaku. Bardzo dobrze sprawdzi się zarówno na kanapce oraz jako przekąska podana z krakersem na imprezie.
Dużym atutem sera Roule jest łatwość jego przygotowania. Jest to jeden z naszych ulubionych świeżych serów.
Składniki:
- 2l mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- żeby uzyskać większą ilość sera możesz dodać chlorku wapnia w ilości 0,5 g rozpuszczonego w 20 ml niechlorowanej wody
- 3 g kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki soli
- mieszanka ziół i przypraw np. pietruszka, szczypior, czosnek, chili
Sprzęt:
- cedzak
- chusta serowarska lub gaza
- 2 deski do krojenia
- termometr
- przedmiot o wadze 2 kg do prasowania no. duży słoik wypełniony wodą, kartony soku pomarańczowego
Przepis:
- Rozpuść kwasek cytrynowy w 30 ml wody.
- Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia – można pominąć.
- Podgrzej mleko do temperatury 82°C ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
- Wyłącz źródło ciepła i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund.
- Odstaw na 15 minut. Jeżeli po tym czasie nie wytrącił się skrzep, dodaj kolejne 2 g kwasku rozpuszczonego w 20 ml wody i poczekaj kolejne 15 minut.
- W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj czosnek, posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Dodaj Sambal Ölek i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż cedzak chustą serowarską lub gazą i przelej do niego skrzep. Pozostaw na 30 minut do ocieknięcia.
- Dodaj do skrzepu sól i dokładnie wymieszaj.
- Zawiń rogi chusty i dociśnij lekko skrzep, żeby pozbyć się jak najwięcej serwatki.
- Chustę ze skrzepem połóż na deskę do krojenia. Rozprowadź dłońmi skrzep w taki sposób, żeby uzyskać prostokąt o grubości około 1cm.
- Nakryj skrzep drugą chustą serowarską lub gazą, połóż na wierzchu drugą deskę do krojenia i umieść na niej ciężar 2 kg. Pozostaw na 10 minut.
- ma to za zadanie nadanie skrzepowi odpowiedniego kształtu, bardziej niż odciśnięcie serwatki.
- Zdejmij ze skrzepu deskę z obciążeniem. Pozostaw sprasowany skrzep na chuście.
- Rozprowadź połowę nadzienia na powierzchni skrzepu.
- Używając chusty zacznij zawijać roladę zaczynając od dalszej krawędzi. Rób to powoli tak, żeby ser się nie rozpadł.
- Po zwinięciu sera nadaj mu dłońmi ostatecznego kształtu.
- Możesz użyć reszty nadzienia, aby posmarować wierzch rolady.
- Wstaw do lodówki, do momentu, aż ser się całkowicie schłodzi. W tym czasie ser zmieni konsystencję na dość zwartą.
- Gotowe!
Uwagi:
- Jako nadzienia możesz użyć dowolnej mieszanki ziół. Możesz również użyć żurawiny lub pesto.
- Przy zawijaniu można przełożyć skrzep z chusty na folię spożywczą. Pozwoli to uzyskać gładszą powierzchnię sera.
- Przydatna również jest mata do robienia sushi.
- Pamiętaj, żeby deski do krojenia wyparzyć i przetrzeć octem przed użyciem.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów znajdziesz w naszym dziale „Sery świeże”. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka przydatnych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
3 komentarze
wojtek
extra
Ewa
a jak postepowac z mlekiem kozim? do jakiej temp. podgrzewac?
Marcin
Witam 🙂
Ser wyszedł sypki, co może być tego przyczyną?