Noże do serów – przewodnik i zastosowanie
Postanowiliśmy przygotować mały poradnik odnośnie noży do serów.
Okazuje się, że odnalezienie się wśród rozmaitych kształtów noży nie jest to takie proste, szczególnie jak używa się ich pierwszy raz.
Wiadomo. Jeżeli chodzi o krojenie serów, tutaj sprawdzi się pewnie każdy ostry nóż kuchenny. Jednak jeżeli zależy nam na estetyce podania i efekcie „ŁAŁ”, warto zainwestować w noże do serów.
W sklepach można znaleźć wiele przeróżnych wariantów. My, dobrych parę lat temu, zakupiliśmy podstawowy zestaw składający się z 4 noży i widelca. I on w zupełności nam wystarcza. Jednocześnie, jest to najbardziej popularny wariant dostępny na rynku. Właśnie z tego względu postanowiliśmy opisać te konkretne noże do serów.
PAMIĘTAJ! Na każdy ser przypada osobny nóż!
1. Nóż uniwersalny
Jak sama nazwa wskazuje, jest to najbardziej uniwersalny z noży. Ma on kształt migdała, posiada cienkie ostrze i z jednej strony jest ostro zakończony.
Idealnie sprawdza się w krojeniu sera na mniejsze kawałki, jak i kruszeniu. Dzięki temu nóż ten doskonale poradzi sobie zarówno ze świeżymi, miękkimi, niebieskimi, ale również z twardymi serami.
2. Płaski nóż
Jest to nóż przeznaczony do serów półtwardych. Jednak sprawdzi się również przy serach miękkich i niebieskich.
Jego kształt (brak ostrego zakończenia) pozwala oprzeć na nim palce/ dłoń. Dzięki temu można użyć większej siły przy krojeniu serów półtwardych.
3. Dłuto
Tego typu noże do serów idealnie sprawdzą się przy krojeniu serów niebieskich i serów półtwardych. Dzięki nim w łatwy i kontrolowany sposób pokroisz i poporcjujesz ser.
4. Nóż do Parmezanu
Ten nóż jest stworzony do serów twardych. Szybko i bez problemu poradzi sobie nawet z Parmezanem. Jego ostro zakończony koniec pozwala w łatwy sposób pokruszyć w drobniejsze kawałki nawet najtwardszy ser.
5. Widelec
Widelec do serów ma kilka zastosowań. Po pierwsze pozwala przytrzymać ser podczas krojenia. Idealnie nadaje się również do nakładania kawałków pokrojonego wcześniej sera. Po trzecie można go użyć do kruszenia na mniejsze kawałki serów twardych.
6. Nóż do serów miękkich
Jeżeli szukasz noża do serów miękkich, zwróć uwagę na ostrze. Nóż taki jest stosunkowo cienki, ma w klindze otwory i nierzadko ząbkowane ostrze. Dzięki temu kawałki sera nie kleją się do ostrza i nie odkształcają.
7. Inne
Przy porcjowaniu serów półtwardych przydaje się również nóż do cięcia w plastry. Dzięki niemu będziesz w stanie pokroić ser na równe i tej samej grubości plastry.
Pamiętaj, że każdy rodzaj / kształt sera należy kroić w odpowiedni sposób. Jaki? Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.