Jak podawać sery? – Kroimy!
Zastanawiasz się jak podawać sery? Czy pokroić cały ser na mniejsze kawałki czy może wystarczy kilka plasterków? Czy bardziej kwadraty, a może trójkąty?
Jeżeli szukasz informacji czym pokroić sery, kilka przydatnych informacji odnośnie noży znajdziesz TUTAJ.
Zwróciłeś uwagę w jak wielu różnych kształtach można znaleźć ser? Duże, małe, okrągłe, prostokątne, kwadratowe, w kształcie serca, walca, a nawet piramidy… Nie wspominając o fakcie, że wiele z tych serów dostępnych jest w mniejszych porcjach, przypominających kliny.
Nie jest bez znaczenia to, w jaki sposób pokroisz dany ser. Dlaczego? Dlatego, że w zależności od kształtu, ser dojrzewa w inny sposób. Konsystencja i smak różnią się w obrębie jednego sera. Inną strukturę i smak ma ser przy skórce, a inne w środku.
Odpowiednie przygotowanie sera i pocięcie go w określony sposób ma pomóc wykorzystać cały potencjał smakowy sera. Ponadto, ma to za zadanie zagwarantować, że zarówno pierwsza osoba jak i ostatnia będzie mogła delektować się takim samym kawałkiem sera pod względem wielkość, smaku i konsystencji.
Jeżeli wybrałeś już odpowiednie sery i wiesz w jaki sposób umieścić je na desce serów, czas na ich właściwe podanie.
Kilka podstawowych zasad jak podawać sery:
1. Sery podaje się w temperaturze pokojowej. Dzięki temu można w pełni docenić ich smak, konsystencję i aromat. Dlatego wyjmij sery na minimum 1 godzinę przed podaniem ich na desce serów.
2. Jeżeli kupiłeś większy kawałek sera, odkrój tyle ile zamierzasz podać. Resztę schowaj do lodówki.
3. Wyjmij ser z opakowania.
4. Przygotuj odpowiednie noże do krojenia sera.
Pamiętaj! Do każdego sera przygotuj osobny nóż.
5. Pokrój ser na kilka mniejszych kawałków. Dzięki temu goście będą wiedzieli w jaki sposób należy ser kroić.
6. Ser należy kroić w taki sposób, aby każdy kawałek miał zarówno skórkę jak i sam środek sera. Dzięki temu, każdy będzie miał możliwość w równym stopniu poznania walorów smakowych i konsystencji sera.
7. Nie krój całego sera! Mniejsze kawałki mogą bardzo szybko obsychać.
8. Nie usuwaj skórki! Każdy z gości powinien zrobić to na własnym talerzu.
Jak kroić sery?
Płaskie, okrągłe sery
W tych kształtach występują głównie sery świeże i miękkie, dlatego pamiętaj o przygotowaniu właściwego noża. Znacznie ułatwi on krojenie tych serów.
Przyłóż nóż do środka sera i kieruj się na zewnątrz. Myśl o tych serach jak o cieście, które musisz pokroić na mniejsze kawałki.
W zależności od wielkości, ser można pokroić na większą lub mniejszą ilość kawałków. Naprawdę małe serki wystarczy podzielić na pół lub „4”.
Sery trójkątne
Są to najczęściej kawałki dużych serów okrągłych. Właśnie w takiej formie najczęściej można kupić je w sklepie, szczególnie, jeżeli nie chce się kupować całego bloku sera.
W tym przypadku, bardzo źle widzianym jest obcinane noska sera. Dlaczego? Dlatego, że jest on najbardziej kremowy, delikatny i aromatyczny.
Ser należy kroić wzdłuż długiego boku, dzięki temu każdy będzie mógł posmakować kremowego środka. Ilość kawałków zależy od wielkości sera.
Sery w kształcie cegły lub walca
W idealnym przypadku każdy kawałek zawiera skórkę i środek sera. Dlatego tego typu sery prostokątne, przypominające cegłę (np. Limburger) lub walec (np. sery kozie) nadają się do tego idealnie.
Ser należy kroić na mniejsze plasterki zaczynając od środka i kierując się do krótszej krawędzi.
Jeżeli w środku sera znajduje się słomka, należy ją usunąć.
Sery półtwarde
Sery półtwarde najczęściej spotykane są w postaci wąskich klinów lub grubszych plastrów.
Tego typu sery kroimy na słupki od środka (wewnętrznej krawędzie) w kierunku skórki. W momencie, w którym zostanie nam jeden podwójny kawałek, kroimy go prostopadle do krawędzi. Dzięki temu, na końcu nie zostanie nam sama skórka.
Sery z niebieską pleśnią
Sery z niebieską pleśnią sprzedawane są najczęściej w mniejszym kawałku.
Tego typu sery kroimy zaczynając od środka i kierując się ku mniejszej krawędzi. Pokrojony ser ma kształtem przypominać wachlarz.
Sery twarde
Serów twardych nie kroimy, a kruszymy je na mniejsze bryłki, kawałki za pomocą specjalnego noża.
Wiesz już wszystko na temat tego, w jaki sposób należy podać Twoje sery. Teraz przyszedł czas na dodatki. W kolejnym artykule „Jak skomponować deskę serów? – dodatki”, znajdziesz niezbędne informacje.