Wegański Red – ser z białą pleśnią i pomidorami
W serach wegańskich najbardziej lubimy to, że pozostawiają duży margines swobody w działaniu. Wystarczy dobry przepis bazowy, a ilość wariacji smakowych jest nieograniczona. Tak samo jest z tym przepisem. Mamy dobrą bazę – Wegański White i na tej podstawie możemy tworzyć wegańskie cuda.
Wegański Red z pewnością zachwyci niejednego smakosza wegańskich przysmaków. Wyobraź sobie ser z nutą czosnku, ziół, o kremowej konsystencji, otoczony białym puchem pleśni. Na samą myśl robimy się głodni.
W wersji Wegański Red dorzucamy do masy suszone pomidory, które dodają nie tylko smaku, ale również kremowej konsystencji i czerwonego koloru, który fajnie kontrastuje z białą pleśnią.
Do dzieła!
Składniki:
- 10 kawałków suszonych pomidorów (mogą być takie w oliwie, ale dobrze odsączone)
- 400 g orzechów nerkowca
- 40 ml oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- max. 100 ml gorącej filtrowanej wody
- ok. 0,5 g żywych kultur bakterii mezofilnych
- ok. 0,2 g kultury Penicillium Candidum
- 12 – 15 g soli niejodowanej
- 0,5 (0,5 łyżeczki) grama suszonych ziół np. oregano, tymianek lub ich mieszanka
- 5 g (1,5 łyżeczki) granulowanego czosnku
- 3 g (1 łyżeczka) suszonej cebuli (opcjonalnie)
Sprzęt:
- miska do namoczenia orzechów nerkowca
- miska do namoczenia suszonych pomidorów
- blender kielichowy / malakser
- silikonowa łopatka
- łyżka
- miseczka
- forma serowarska
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
- pojemnik plastikowy z pokrywką na tyle duży, aby zmieścił się w nim ser
Przepis:
1. Umieść orzechy nerkowca w wodzie i odstaw na minimum 8 godzin do namoczenia.
Orzechy nerkowca możesz również umieścić w garnku z wodą i gotować przez 15 minut.
2. Suszone pomidory umieść w misce i zalej gorącą wodą.
Jeżeli używasz pomidorów w oliwie, pomiń ten krok.
Pamiętaj tylko, o dobrym odsączeniu pomidorów z nadmiaru oliwy.
3. Dokładnie odcedź orzechy i kilkukrotnie przepłucz wodą.
4. Zalej orzechy wrzątkiem i odstaw na minimum 1 – 2 minuty. Dzięki temu pozbędziesz się wszystkich niechcianych bakterii.
5. Odcedź orzechy nerkowca.
6. Do malaksera wrzuć:
- namoczone orzechy nerkowca
- namoczone pomidory
- zioła: oregano, tymianek
- granulowany czosnek
- suszona cebula
- olej kokosowy
- płatki drożdżowe
7. Wszystko dokładnie zmiksuj na w miarę jednolitą masę. Jeżeli masz taką możliwość, użyj funkcji pulsacyjnego miksowania.
Od czasu do czasu zdrapuj wszystko ze ścianek malaksera. Ułatwi
Ten krok może zająć ok. 5 minut
8. Po tym czasie, w trakcie miksowania, zacznij powoli dolewać gorącą wodę. Wody powinno być jak najmniej. Ma ona tylko ułatwić dokładne połączenie się składników.
Zbyt duża ilość wody utrudni późniejsze formowanie i obracanie sera podczas dojrzewania.
9. Miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Sprawdź temperaturę masy – powinna być ciepła, ale nie gorąca. Jeżeli wydaje się za gorąca (parzy), odstaw na 5 – 10 minut, aż trochę przestygnie.
Zbyt wysoka temperatura może zabić bakterie i pleśń.
10. Dodaj kultury bakterii oraz pleśń. Dokładnie wymieszaj.
11. Przełóż masę do miseczki. Przykryj folią spożywczą.
12. Odstaw masę na minimum 24 h, w temperaturze ok. 19 – 20°C.
13. Umieść formę serowarską na wieczku pojemnika plastikowego wyłożonego kawałkiem papieru do pieczenia.
Postępuj analogicznie do pkt. od 12 w przepisie Wegański White
14. Wyłóż formę folią spożywczą. Ułatwi ona późniejsze wyjęcie sera z formy.
15. Przełóż masę do formy.
16. Przykryj wszystko pojemnikiem i wstaw do lodówki na 2 dni (temperatura ok. 7°C).
17. Posyp powierzchnię sera ok. 1/3 soli. Delikatnie wklep / wetrzyj sól.
18. Przygotuj nowy kawałek papieru do pieczenia.
19. Połóż papier na górze sera i obróć go wraz z formą.
20. Zdejmij z sera foremkę i folię spożywczą.
21. Obsyp powierzchnię i boki sera resztą soli. Delikatnie wetrzyj / wklep.
22. Przykryj ser pojemnikiem i wstaw do lodówki.
23. Obracaj ser codziennie, za każdym razem zmieniając wilgotny papier do pieczenia.
Jeżeli zauważysz na ściankach pojemnika kropelki wody, usuwaj je na bieżąco czystym ręcznikiem papierowym.
24. Po ok. 7 – 14 dniach (w zależności od temperatury w lodówce) na powierzchni sera zacznie pojawiać się biała pleśń.
W czasie dojrzewania sera zauważysz, że jego zapach będzie się delikatnie zmieniać – od jabłkowego po pieczarkowy. Wszystko za sprawą rozwijającej się białej pleśni.
25. Po ok 2 – 3 tygodniach ser pokryje się w całości pleśnią (w zależności od temperatury w lodówce).
Staraj się jak najmniej dotykać powierzchnię sera, aby nie uszkodzić pleśni.
26. Wyjmij ser z pudełka i zawiń w papier woskowany / papier do pieczenia. Ser będzie dalej dojrzewał, jednak już znacznie wolniej.
27. Gotowe.
Jeżeli chcesz pochwalić się swoim Wegańskim Red, wyślij zdjęcie na kontakt@pracowniaserow.pl. Z wielką chęcią umieścimy je w tym przepisie.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.