Mozzarella – twarda konsystencja
Często w waszych komentarzach spotykamy się z pytaniem, dlaczego Mozzarella ma twardą konsystencję?
Nie ukrywamy. Długo zajęło nam znalezienie informacji, dlaczego tak się dzieje. Przewertowaliśmy wiele książek i nie udało nam się znaleźć jednej sensownej odpowiedzi. Dopiero niedawno natrafiliśmy na rozwiązanie… Tłuszcz. To właśnie on odpowiada ze kremową i delikatną konsystencję Mozzarelli.
Oznacza to, że jeżeli ser jest twardy, masa serowa została pozbawiona zbyt dużej ilości tłuszczu i wilgoci.
Przyczyny:
1. Zbyt intensywne i długotrwałe rozciąganie sera
Zbyt intensywne i długotrwałe rozciąganie czy ugniatanie sera może doprowadzić do utraty tłuszczu i wilgoci zawartych w skrzepie.
Rozwiązanie:
1. Na etapie rozciągania sera staraj się jak najkrócej obrabiać skrzep. Im mniej będziesz ugniatać czy rozciągać ser, tym więcej wilgoci i tłuszczu pozostanie w skrzepie.
2. Staraj się rozciągać ser bezpośrednio w gorącej wodzie. Pomocne będą grube gumowe rękawice (nawet 2 pary).
Więcej przydatnych informacji znajdziesz w naszym dziale „Serowe problemy”. Zerknij tam koniecznie.
Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.
Jeden komentarz
Początkująca
Mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu, a samodzielnie nie byłam w stanie odnaleźć odpowiedzi. Czy ser mozzarella lub inny parzony ser np typu sałatkowego (solankowy grecki / turecki) nadają się do kilkumiesięcznego dojrzewania?
Moje pytanie jest oparte na własnym doświadczeniu z ww serami… Po 3-6 miesiącach w foliowy opakowaniu fabrycznym (leżąc w domowej lodówce) nabierają bardzo ciekawego smaku i aromatu w porównaniu do zupełnie świeżych produktów tej samej produkcji.