Postaw mi kawę na buycoffee.to
serowe problemy problem rozwiązanie mozzarella twarda konsystencja

Mozzarella – twarda konsystencja

serowe problemy problem rozwiązanie mozzarella twarda konsystencja

Często w waszych komentarzach spotykamy się z pytaniem, dlaczego Mozzarella ma twardą konsystencję?

Nie ukrywamy. Długo zajęło nam znalezienie informacji, dlaczego tak się dzieje. Przewertowaliśmy wiele książek i nie udało nam się znaleźć jednej sensownej odpowiedzi. Dopiero niedawno natrafiliśmy na rozwiązanie… Tłuszcz. To właśnie on odpowiada ze kremową i delikatną konsystencję Mozzarelli.

Oznacza to, że jeżeli ser jest twardy, masa serowa została pozbawiona zbyt dużej ilości tłuszczu i wilgoci.

Przyczyny:

1. Zbyt intensywne i długotrwałe rozciąganie sera

Zbyt intensywne i długotrwałe rozciąganie czy ugniatanie sera może doprowadzić do utraty tłuszczu i wilgoci zawartych w skrzepie.

Rozwiązanie:

1. Na etapie rozciągania sera staraj się jak najkrócej obrabiać skrzep. Im mniej będziesz ugniatać czy rozciągać ser, tym więcej wilgoci i tłuszczu pozostanie w skrzepie.

2. Staraj się rozciągać ser bezpośrednio w gorącej wodzie. Pomocne będą grube gumowe rękawice (nawet 2 pary).

Więcej przydatnych informacji znajdziesz w naszym dziale „Serowe problemy”. Zerknij tam koniecznie.

Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Jeden komentarz

  • Początkująca

    Mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu, a samodzielnie nie byłam w stanie odnaleźć odpowiedzi. Czy ser mozzarella lub inny parzony ser np typu sałatkowego (solankowy grecki / turecki) nadają się do kilkumiesięcznego dojrzewania?
    Moje pytanie jest oparte na własnym doświadczeniu z ww serami… Po 3-6 miesiącach w foliowy opakowaniu fabrycznym (leżąc w domowej lodówce) nabierają bardzo ciekawego smaku i aromatu w porównaniu do zupełnie świeżych produktów tej samej produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.