Jogurt sojowy – wegański jogurt naturalny
Okazuje się, że przygotowanie wegańskich jogurtów wcale nie musi być trudne.
Jogurt sojowy przygotowaliśmy na bazie mleka sojowego kupionego w sklepie. Dlaczego przygotowaliśmy jogurt sojowy na bazie gotowego mleka? Z ciekawości 🙂 Zależało nam na opcji dla „zapracowanych”.
Tutaj mamy małą uwagę. Zwróćcie uwagę na skład mleka sojowego (im mniej cukru tym lepiej) oraz na markę. Kupujcie tylko te od sprawdzonych producentów.
Kolejnym „kontrowersyjnym” tematem jest kupowanie jogurtu sojowego, aby przygotować własny jogurt. Oczywiście, jeżeli masz bakterie jogurtowe możesz zaszczepić mleko właśnie nimi. Jeżeli nie, wystarczy gotowy jogurt sojowy z żywymi bakteriami. Jest to szybsza i łatwiejsza droga 🙂
Poza tym, następnym razem wystarczy, że do mleka sojowego dodasz łyżkę swojego jogurtu. No chyba, że ktoś wcześniej zje wszystko…
Do produkcji jogurtu użyliśmy jogurtownicy. Z kilku powodów. Po pierwsze przyspiesza cały proces. Pozwala lepiej kontrolować temperaturę. Po ostatnie – otrzymany jogurt jest dużo lepszej jakości. Wierzcie nam.
Podsumowując – jogurt sojowy wyszedł naprawdę smaczny. Konsystencją nie odbiega od tego tradycyjnego. Smak mleka sojowego przełamuje słodycz syropu z agawy oraz delikatny kwaśny smak, będący efektem działania bakterii.
Składniki:
- 1 litr mleka sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka jogurtu sojowego lub bakterie jogurtowe zgodnie z dawkowaniem
Sprzęt:
- plastikowy pojemnik z miarką / garnek
- łyżka
- jogurtownica
Przepis:
1. Przelej do wyparzonego i czystego pojemnika mleko sojowe.
2. Dodaj syrop z agawy oraz jedną, dużą łyżkę jogurtu sojowego.
3. Dokładnie wymieszaj.
4. Przelej mleko do pojemniczków jogurtownicy.
Jeżeli istnieje taka możliwość wypełnij jogurtownice ciepłą wodą.
5. Ustaw jogurtownicę na 43°C na 8 godzin.
6. Po tym czasie wyjmij jogurt i umieść w lodówce na minimum 4 godziny.
7. Gotowe.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.