Włoski świeży ser
Włoski świeży ser, to kolejny szybki i prosty przepis na świeży ser. Składa się dosłownie z kilku składników: mleka, jogurtu, podpuszczki i soli.
Nie musisz inwestować w drogi sprzęt serowarski. Przepis na Włoski świeży ser wymaga użycia jedynie termometru i foremki, którą bez problemu zastąpisz cedzakiem. Resztę sprzętu znajdziesz w domu.
Jeżeli do tej pory się zastanawiałeś czy przygotować własny ser w domu, to zdecydowanie przepis na Włoski świeży ser powinien rozwiać Twoje wątpliwości.
My najbardziej lubimy właśnie tego typu przepisy na sery świeże, pochodzące z różnych zakątków świata. Idea zawsze jest ta sama. Im mniej składników, tym lepiej. Znaczenia nabiera wtedy podstawowy element każdego sera, mleko. Świeże, pełne i najlepiej od krowy pasącej się na łące za domem. To ono nadaje smak i ostateczną konsystencję serowi.
Ponadto, tego typu sery świeże, można przygotować w różnych odsłonach, z wieloma dodatkami, w ciągu dosłownie jednego dnia. A my jak nikt, doceniamy ciepły chleb ze świeżym, domowym serem i dżemem na kolację.
Nie ma, na co czekać! Do dzieła!
Składniki:
- 4,5 l mleka
- 65 g jogurtu naturalnego
- podpuszczka zgodnie z dawkowaniem
- 50 ml niechlorowanej wody
- 70 g soli niejodowanej
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- nóż
- łyżka
- trzepaczka
- formy do sera / cedzak
- większy pojemnik z pokrywką do umieszczenia formy w lodówce
Przepis:
- Podgrzej mleko do temperatury 42oC.
- Dodaj zimny jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sól. Dokładnie wymieszaj.
- Sprawdź temperaturę mleka. Powinna wynosić ok. 38oC.
Jeżeli mleko jest cieplejsze odczekaj do momentu uzyskania 38oC. - W wodzie rozpuść podpuszczkę.
- Dodaj podpuszczkę do mleka. Dokładnie wymieszaj ruchami „góra – dół”.
- Odstaw mleko na 1 h.
- Sprawdź złom. Po uzyskaniu tzw. clean break, pokrój skrzep na kostki o boku 1 cm.
- Odstaw skrzep na 40 minut.
- Za pomocą czystych rąk, przenieś skrzep do formy. Delikatnie odciskaj, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.
- Po 15 minutach odwróć ser i włóż go z powrotem do formy.
- Powtarzaj odwracanie co 15 – 20 minut.
- Włóż foremki z serem do lodówki na 2 h. Nakryj foremki z serem folią lub umieść je w większym pojemniku z pokrywką.
- Gotowe!
Uwagi:
Ser najlepiej smakuje na świeżo, dlatego zjedz go w ciągu kilku dni.
Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl
Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.