Postaw mi kawę na buycoffee.to
domowy włoski ser świeży przepis pracownia serów

Włoski świeży ser

Włoski świeży ser, to kolejny szybki i prosty przepis na świeży ser. Składa się dosłownie z kilku składników: mleka, jogurtu, podpuszczki i soli.

Nie musisz inwestować w drogi sprzęt serowarski. Przepis na Włoski świeży ser wymaga użycia jedynie termometru i foremki, którą bez problemu zastąpisz cedzakiem. Resztę sprzętu znajdziesz w domu.

Jeżeli do tej pory się zastanawiałeś czy przygotować własny ser w domu, to zdecydowanie przepis na Włoski świeży ser powinien rozwiać Twoje wątpliwości.

My najbardziej lubimy właśnie tego typu przepisy na sery świeże, pochodzące z różnych zakątków świata. Idea zawsze jest ta sama. Im mniej składników, tym lepiej. Znaczenia nabiera wtedy podstawowy element każdego sera, mleko. Świeże, pełne i najlepiej od krowy pasącej się na łące za domem. To ono nadaje smak i ostateczną konsystencję serowi.

Ponadto, tego typu sery świeże, można przygotować w różnych odsłonach, z wieloma dodatkami, w ciągu dosłownie jednego dnia. A my jak nikt, doceniamy ciepły chleb ze świeżym, domowym serem i dżemem na kolację.

Nie ma, na co czekać! Do dzieła!

Składniki:

  • 4,5 l mleka
  • 65 g jogurtu naturalnego
  • podpuszczka zgodnie z dawkowaniem
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 70 g soli niejodowanej

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • nóż
  • łyżka
  • trzepaczka
  • formy do sera / cedzak
  • większy pojemnik z pokrywką do umieszczenia formy w lodówce

Przepis:

  1. Podgrzej mleko do temperatury 42oC.
  2. Dodaj zimny jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj sól. Dokładnie wymieszaj.
  4. Sprawdź temperaturę mleka. Powinna wynosić ok. 38oC.
    Jeżeli mleko jest cieplejsze odczekaj do momentu uzyskania 38oC.
  5. W wodzie rozpuść podpuszczkę.
  6. Dodaj podpuszczkę do mleka. Dokładnie wymieszaj ruchami „góra – dół”.
  7. Odstaw mleko na 1 h.
  8. Sprawdź złom. Po uzyskaniu tzw. clean break, pokrój skrzep na kostki o boku 1 cm.
  9. Odstaw skrzep na 40 minut.
  10. Za pomocą czystych rąk, przenieś skrzep do formy. Delikatnie odciskaj, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.
  11. Po 15 minutach odwróć ser i włóż go z powrotem do formy.
  12. Powtarzaj odwracanie co 15 – 20 minut.
  13. Włóż foremki z serem do lodówki na 2 h. Nakryj foremki z serem folią lub umieść je w większym pojemniku z pokrywką.
  14. Gotowe!

Uwagi:

Ser najlepiej smakuje na świeżo, dlatego zjedz go w ciągu kilku dni.

Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl

Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.

Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.