Włoski ser z oliwkami
Włoski ser z oliwkami to biały i kremowy ser, w którym czuć aromat świeżego mleka. Do przełamania smaku i konsystencji, do sera dodawane są czarne oliwki, które z powodzeniem możesz zastąpić ostrą papryczką lub innym, ulubionym dodatkiem. Możesz również nie dodawać nic i pozostawić ser w wersji bez dodatków.
Właśnie, to jest w piękne w świeżych serach. Mają one tyle wariantów smakowych ilu jest serowarów. Każdy lubi coś innego i u każdego, ten sam ser będzie smakował zupełnie inaczej.
Przepis Włoski ser z oliwkami polecamy szczególnie, jeżeli nie posiadasz jeszcze podpuszczki lub nie chcesz jej używać. Wystarczy wyciśnięty sok z jednej cytryny.
Ten przepis jak mało który, udowadnia, że produkcja własnego sera nie jest taka trudna i może to zrobić każdy.
Uwagi: Ponieważ do koagulacji używana jest tylko cytryna, skrzep wychodzi bardzo delikatny, dlatego warto chustę serowarską złożyć podwójnie.
Do dzieła!
Składniki:
- 2 l pełnego mleka
- 14 g soli niejodowanej
- 1 cytryna
- 50 g czarnych oliwek lub innych dodatków
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- wyciskarka do cytrusów
- trzepaczka / ubijak
- chochla
- dwie chusty serowarskie
- sitko / cedzak
- miska
- deska do krojenia
- nóż
- łyżka
- foremka do sera / miseczka
Przepis:
- Podgrzej mleko do temperatury 40oC.
- Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Wyciśnij sok z jednej cytryny.
- Dodaj sok z cytryny do ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 30 minut.
- Wyłóż cedzak podwójnie złożoną chustą serowarską.
- Za pomocą chochli, przełóż skrzep delikatnie do cedzaka.
- Pozostaw do swobodnego ociekania przez 30 minut.
- Posiekaj oliwki.
- Przełóż masę serową do miski. Dodaj oliwki i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż cedzak czystą chustą serowarską.
- Umieść na cedzaku masę serową do ponownego ociekania.
- Odstaw na 10 minut.
- Umieść ser w formie do sera lub miseczce. Dokładnie dociśnij.
Jeżeli forma posiada otwory, wyłóż ją folią spożywczą. - Umieść formę z serem w lodówce. Pozostaw ma 1 h.
- Wyjmij ser z formy lub podawaj w miseczce.
- Gotowe!
Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.
Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl