Wegański serek kanapkowy z migdałów
Migdałowy serek kanapkowy jest bardzo wyrazisty, przez co wyróżnia się na tle innych serków wegańskich. Można w nim wyczuć smak oliwek, suszonych pomidorów i czosnku. Nasz migdałowy serek idealnie nadaje się do kanapek, ale nie tylko.
Możesz przygotować go ze swoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami. Dzięki temu, za każdym razem Twój migdałowy serek kanapkowy będzie smakował inaczej.
Składniki:
- 400 g moczonych migdałów (minimum 8 godzin)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej (opcjonalnie)
- 4 sztuki pomidorów suszonych (wcześniej namoczone) lub w oliwie (ilość wedle upodobania)
- pół szklanki oliwek marynowanych (ilość wedle upodobania)
- 1/2 do 3/4 szklanki zalewy z oliwek
Sprzęt:
- miska do namoczenia migdałów
- blender kielichowy / malakser
- silikonowa łopatka
- łyżka
- miska
Przepis:
1. Odcedź namoczone migdały.
2. Pozbądź się brązowej skórki. Po namoczeniu, skórka schodzi bez problemu.
3. Zalej migdały wrząca wodą i odstaw na 1 minutę. Dzięki temu pozbędziesz się niechcianych bakterii.
4. Przenieś wszystkie składniki do blendera.
5. Miksuj do momentu uzyskania żądanej konsystencji.
Jeżeli lubisz wersję bardziej jednolitą i kremową, możesz dodać więcej zalewy z oliwek. Wydłuż również czas miksowania.
Jeżeli chcesz, aby w Twoim migdałowym serku były wyczuwalne kawałki – skróć czas miksowania.
6. Posmakuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub przypraw.
7. Przełóż serek do miseczki.
8. Gotowe!
Przechowuj w lodówce do 7 dni.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.