Wegański Black – ser z białą pleśnią i węglem
Wegański Black jest naszą kolejną już wariacją na temat Wegańskiego Camemberta. Po serze White, Blue i Red nastał czas na kolor Black. I tym razem smak przerósł nasze oczekiwania!
Wegański Black jest to ser z nerkowców, który powstał na bazie naszego sera Wegański White z porostem białej pleśni. W procesie produkcji posypujemy go węglem, który nadaje mu niesamowitego charakteru, ale nie tylko. Neutralizuje on powierzchnię sera, a tym samy tworzy idealne środowisko do rozwoju Penicillium Candidum. Pleśń, czuje się na tym serze, dosłownie jak w domu.
Wegański Ser typu Camembert z czarną skórką, to prosty sposób na stworzenie niesamowitego sera w wegańskiej odsłonie. Jest to szybki przepis, ale niestety na efekt końcowy będziesz musiał poczekać. Taki jest urok wszystkich serów pleśniowych.
Koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się swoimi uwagami w komentarzach.
Składniki:
- 400 g orzechów nerkowca
- 40 ml oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- max. 80 ml gorącej, filtrowanej wody
- ok. 0,5 g żywych kultur bakterii mezofilnych lub 3 kapsułki wegańskich probiotyków
- ok. 0,2 g kultury Penicillium Candidum
- 1 łyżka węgla aktywnego / spożywczego
- 12 – 15 g soli niejodowanej
Sprzęt:
- miska do namoczenia orzechów nerkowca
- blender kielichowy / malakser
- silikonowa łopatka
- łyżka
- miseczka
- forma serowarska
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
- pojemnik plastikowy z pokrywką na tyle duży, aby zmieścił się w nim ser
Przepis:
1. Umieść orzechy nerkowca w wodzie i odstaw na minimum 8 godzin do namoczenia.
Jeżeli się spieszysz, wystarczy, że wrzucisz orzechy do garnka z wodą i będziesz gotować je przez 15 minut.
Przejdź od razu do pkt. 4
2. Dokładnie odcedź orzechy i kilkukrotnie przepłucz wodą.
3. Zalej orzechy wrzątkiem i odstaw na minimum 1 – 2 minuty. Dzięki temu pozbędziesz się wszystkich niechcianych bakterii.
4. Odcedź orzechy nerkowca.
5. Do malaksera wrzuć:
- namoczone orzechy nerkowca
- olej kokosowy
- płatki drożdżowe
6. Wszystko dokładnie zmiksuj na w miarę jednolitą masę. Najlepiej sprawdzi się tu tryb pulsacyjny.
Niezbędne będzie kilkukrotne zdrapywanie wszystkiego ze ścianek malaksera.
Ten proces powinien potrwać ok. 5 minut.
7. Po tym czasie, w trakcie miksowania, zacznij powoli dolewać gorącą wodę. Wody powinno być jak najmniej! Jest to bardzo ważne. Ma ona tylko ułatwić dokładne połączenie się składników.
Po dodaniu wody masa zrobi się znacznie bielsza.
8. Dalej miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Sprawdź temperaturę masy. Jeżeli wydaje się za gorąca (parzy), odstaw na 5 – 10 minut, aż trochę przestygnie. Ma być ciepła, a nie gorąca.
Zbyt wysoka temperatura może zabić bakterie i pleśń.
9. Dodaj kultury bakterii oraz pleśń. Dokładnie wymieszaj.
10. Przełóż masę do miseczki. Przykryj folią spożywczą.
11. Odstaw masę na 24 h, w temperaturze ok. 19 – 20°C.
12. Umieść formę serowarską na wieczku pojemnika plastikowego wyłożonego kawałkiem papieru do pieczenia.
13. Wyłóż formę folią spożywczą. Ułatwi ona późniejsze wyjęcie sera z formy.
14. Przełóż masę do formy.
15. Przykryj wszystko pojemnikiem i wstaw do lodówki na 2 dni (temperatura ok. 7°C).
16. Wymieszaj sól z węglem aktywnym.
17. Posyp powierzchnię sera ok. 1/3 mieszanki soli i węgla. Delikatnie wklep / wetrzyj.
18. Przygotuj nowy kawałek papieru do pieczenia.
19. Połóż papier na górze sera i obróć go wraz z formą.
20. Zdejmij z sera foremkę i folię spożywczą.
21. Obsyp powierzchnię i boki sera resztą mieszanki soli i węgla. Delikatnie wetrzyj / wklep.
22. Przykryj ser pojemnikiem i wstaw do lodówki.
23. Obracaj ser codziennie, za każdym razem zmieniając wilgotny papier do pieczenia.
Jeżeli zauważysz na ściankach pojemnika kropelki wody, usuwaj je na bieżąco czystym ręcznikiem papierowym.
24. Po ok. 7 – 14 dniach (w zależności od temperatury w lodówce) na powierzchni sera zacznie pojawiać się biała pleśń.
W czasie dojrzewania sera zauważysz, że jego zapach będzie się delikatnie zmieniać – od jabłkowego po pieczarkowy. Wszystko za sprawą rozwijającej się białej pleśni.
25. Po ok 2 – 3 tygodniach ser pokryje się w całości pleśnią.
Staraj się jak najmniej dotykać powierzchnię sera, aby nie uszkodzić pleśni.
26. Wyjmij ser z pudełka i zawiń w papier woskowany / papier do pieczenia. Ser będzie dalej dojrzewał, jednak już znacznie wolniej.
27. Gotowe.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.