Wegańska Mozzarella – wersja ekspresowa
Mozzarella to chyba jeden z najpopularniejszych serów. Jest ceniona za delikatny smak, konsystencję oraz fakt, że po podgrzaniu topi się i staje się ciągliwa. Pewnie dlatego, znalezienie dobrego przepisu na Wegańską Mozzarellę stanowi nie lada wyzwanie. Postanowiliśmy przetestować kilka przepisów. Ten zwrócił naszą uwagę, ponieważ nie wymagał wcześniejszych przygotowań. Po kilku modyfikacjach, przystąpiliśmy do działania.
Wielkim plusem tego przepisu na Wegańską Mozzarellę jest ostateczny SMAK. Musimy nadmienić, że serek ten ma naprawdę bardzo przyjemny, delikatny smak, a jednocześnie nie jest mdły.
Nad konsystencją musimy popracować (niedokładnie zmieliliśmy masę i w konsekwencji pozostały małe grudki). Nie przeszkadza to w jej konsumowaniu, jednak warto przyłożyć się do procesu miksowania. Dlatego, do tego przepisu niezbędny będzie blender kielichowy.
Odnośnie topienia, nie ma tu efektu „łał”. Użycie agaru zamiast karagenu, zmniejsza nie tyle topliwość sera, co efekt rozciągania się. Wegańska Mozzarella topi się, jednak nie rozciąga i nie rozpływa jak tradycyjny ser. Dlaczego użyliśmy agaru? Głównie ze względu na dostępność.
Podsumowując. Ser jest pyszny oraz łatwy i prosty w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie przepis na Wegańską Mozzarellę 🙂
Składniki:
- 70 g orzechów nerkowca (moczonych przez 5 minut w gorącej widzie)
- 60 ml oleju kokosowego rafinowanego (płynna forma)
- 30 g mąki z tapioki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 3 łyżki agar – agar (1,5 łyżki karagenu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- od 1/2 do 1 łyżeczki soli (do smaku)
- 350 ml wrzącej wody
Sprzęt:
- miseczka do namoczenia orzechów
- sitko
- blender kielichowy
- rondelek
- łyżka
- foremka / miseczka / folia spożywcza
- łyżka do lodów (opcjonalnie)
- pojemnik z zimną wodą
Przepis:
1. Umieść orzechy w miseczce i zalej je gorącą wodą. Odstaw na 5 minut.
2. Przełóż orzechy do sitka i opłucz pod bieżącą wodą.
3. Wszystkie składniki (poza wrzącą wodą) umieść w blenderze kielichowym. Zacznij od orzechów.
4. Dokładnie zmiksuj składniki na w miarę gładką masę.
5. Dodaj wrzącą wodę.
6. Miksuj dalej do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
7. Przelej wszystko do rondelka i ciągle mieszając podgrzewaj do momentu uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Potrwa to od 3 do 5 minut.
8. Uformuj ser:
- przełóż masę do foremki/miseczki, poczekaj aż wystygnie i umieść w lodówce na 1 – 2 godziny. Wyjmij z foremki
- za pomocą łyżki do lodów nabieraj masę i umieszczaj ją bezpośrednio w misce z zimną wodą, formując kulki. Dzięki temu ser będzie miał odpowiedni kształt
- umieść odpowiednią ilość masy na kawałku folii spożywczej, zbierz rogi, dokładnie zawiń (tak, aby masa nie wypłynęła) i przełóż do miski z zimną wodą
9. Poczekaj, aż Wegańska Mozzarella dokładnie wystygnie.
10. Gotowe!
Przechowuj ser w lodówce do kilku dni.
Możesz przechowywać Wegańską Mozzarellę również w solance od 1 do 2 tygodni.
Uwagi:
- ser nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu
- ser możesz przechowywać w solance (1 łyżeczka soli / 100 ml wody)
- jeżeli ser ma być bardziej zwarty/twardy, zmniejsz ilość wody
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.