Wegańska Feta – przepis na ser z Tofu
Przepis na wegańską Fetę jest jednym z naszych ulubionych! Idealnie sprawdza się w roli dodatku do sałatek jak i przekąski. Można serwować od razu po przygotowaniu, jak również przechowywać w oliwie z przyprawami i ziołami. Z tego względu ma nieskończoną ilość smaków.
Przepis na wegańską Fetę ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę. Smakuje wszystkim! Nam, Wegetarianom i Weganom. Naprawdę, trudno wyczuć różnicę. Cały sekret przepisu na wegańską Fetę polega na użyciu odpowiednich ziół. Przede wszystkim to one nadają smaku i aromatu. Ponadto, jeżeli włożycie taką wegańską Fetę do oliwy z ziołami i ulubionymi przyprawami… SUKCES murowany! I mówimy to my – nałogowi zjadacze nabiałowych serów!
Polecamy! Próbujcie, testujcie, smakujcie i podzielcie się swoimi doświadczeniami 🙂
Składniki:
- 200 g sera tofu (firm albo extra firm)
- 100 ml rafinowanego oleju kokosowego (w postaci płynnej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winogronowego
- 1/ 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżka zalewy ze słoika z marynowanymi oliwkami
- 1 łyżeczka 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mieszanki ziół (do smaku)
Mieszanka ziół:
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
Sprzęt:
- ręczniki papierowe
- blender kielichowy / ręczny
- łyżka
- foremka / miska
- folia spożywcza
Przepis:
1. Bardzo dobrze odsącz i odciśnij tofu. Musisz pozbyć się jak najwięcej wilgoci.
Umieść Tofu pomiędzy warstwami ręcznika papierowego i mocno przyciśnij. Powtarzaj tak długo, aż ręcznik będzie suchy.
Sprawdzi się również prasa serowarska 🙂
2. Umieść w blenderze wszystkie składniki oprócz ziół. Dokładnie zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę.
3. Dodaj zioła i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masę do foremki wyłożonej folią spożywczą. Ułatwi to wyjęcie wegańskiej Fety po zastygnięciu. Wyrównaj powierzchnię.
Możesz pominąć folię spożywczą jeżeli zamierzasz uformować z masy kulki i przełożyć Fetę do oliwy.
5. Umieść masę w lodówce na minimum 8 godzin (lub całą noc).
6. Wyjmij masę z foremki. Pokrój na mniejsze kawałki lub uformuj kulki.
7. Gotowe!
Ser nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu. Przechowuj w lodówce 3 do 5 dni.
Umieszczenie Wegańskiego sera feta w oliwie wydłuża jego czas przechowywania do ok. 2 tygodni.
Uwagi:
- możesz umieścić gotową Wegańską Fetę w oliwie z oliwek z ulubionymi ziołami i przyprawami
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.