Postaw mi kawę na buycoffee.to
twaróg cottage cheese przepis pracownia serów

Twaróg w ekspresowym tempie

Jak każdy wie, Twaróg jest idealnym daniem na pożywne i bogate w białko śniadanie. Jest również źródłem składników odżywczych jak żelazo, wapń, witamina A i kwas foliowy. W dodatku jest niskokaloryczny i można z niego przygotować ogromną ilość dań.

To tylko kilka powodów, dla których warto jeść Twaróg.

A ten przepis, dodatkowo zachęci Cię do przygotowania Twarogu samodzielnie w domu. Dlaczego? Dlatego, że jest to wersja ekspresowa. Nie wymaga przygotowywania wcześniej zsiadłego mleka czy nawet zakwaszania mleka na 24 h przed przygotowywaniem. Zastosowanie podpuszczki pozwala na przygotowanie Twarogu już w 4 godziny.

Jest to receptura na Twaróg o dużym ziarnie.

Zaczynamy!

Składniki:

  • 4 l mleka
  • bakterie mezofilne zgodnie z dawkowaniem
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka zgodnie z dawkowaniem

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • trzepaczka /ubijak
  • nóż
  • łyżka
  • cedzak
  • chusta serowarska
  • chochla / łyżka cedzakowa

Przepis:

  1. Podgrzej mleko do 20 – 21oC.
  2. Na powierzchni mleka rozsyp bakterie mezofilne.
  3. Odstaw mleko na 2 minuty i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw mleko na 30 minut.
  5. Rozpuść podpuszczkę w wodzie.
  6. Dodaj podpuszczkę do mleka. Dokładnie wymieszaj ruchami „góra – dół”.
  7. Odstaw na 2 h w temperaturze pokojowej ok 21oC.
  8. Sprawdź czy uzyskałeś tzw. clean break. Jeżeli tak, pokrój skrzep na kostkę o boku 1 – 1,5 cm.
  9. Odstaw na 5 minut.
  10. Po tym czasie zacznij delikatnie mieszać skrzep. Mieszaj ok. 3 minuty.
  11. Zacznij bardzo powoli ogrzewać skrzep do temperatury 46oC i utrzymuj ją przez kolejne 10 – 15 minut. Nadal mieszaj skrzep, aby równomiernie się ogrzewał.

    Po tym czasie ziarno powinno być wielkości orzeszków ziemnych, mieć wytworzoną skórkę, być zwarte, ale nie twarde.

  12. Przełóż ziarno do durszlaka wyłożonego chustą serowarską, aby swobodnie ociekał.
  13. Przepłucz ziarno w zimnej wodzie i odstaw do ocieknięcia.
  14. Gotowe!

Uwagi:

  • możesz Twaróg posolić
  • jeżeli chcesz uzyskać wersję bardziej kremową, dodaj do Twarogu ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietany i dokładnie wymieszaj

buycoffeeto pracownia serow
Jeżeli spodobał Ci się przepis, rozważ wsparcie naszego bloga.

Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl

Przepis na podstawie receptury Cheesmaking Culstures for health 2013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.