Twaróg w ekspresowym tempie
Jak każdy wie, Twaróg jest idealnym daniem na pożywne i bogate w białko śniadanie. Jest również źródłem składników odżywczych jak żelazo, wapń, witamina A i kwas foliowy. W dodatku jest niskokaloryczny i można z niego przygotować ogromną ilość dań.
To tylko kilka powodów, dla których warto jeść Twaróg.
A ten przepis, dodatkowo zachęci Cię do przygotowania Twarogu samodzielnie w domu. Dlaczego? Dlatego, że jest to wersja ekspresowa. Nie wymaga przygotowywania wcześniej zsiadłego mleka czy nawet zakwaszania mleka na 24 h przed przygotowywaniem. Zastosowanie podpuszczki pozwala na przygotowanie Twarogu już w 4 godziny.
Jest to receptura na Twaróg o dużym ziarnie.
Zaczynamy!
Składniki:
- 4 l mleka
- bakterie mezofilne zgodnie z dawkowaniem
- 50 ml niechlorowanej wody
- podpuszczka zgodnie z dawkowaniem
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- trzepaczka /ubijak
- nóż
- łyżka
- cedzak
- chusta serowarska
- chochla / łyżka cedzakowa
Przepis:
- Podgrzej mleko do 20 – 21oC.
- Na powierzchni mleka rozsyp bakterie mezofilne.
- Odstaw mleko na 2 minuty i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw mleko na 30 minut.
- Rozpuść podpuszczkę w wodzie.
- Dodaj podpuszczkę do mleka. Dokładnie wymieszaj ruchami „góra – dół”.
- Odstaw na 2 h w temperaturze pokojowej ok 21oC.
- Sprawdź czy uzyskałeś tzw. clean break. Jeżeli tak, pokrój skrzep na kostkę o boku 1 – 1,5 cm.
- Odstaw na 5 minut.
- Po tym czasie zacznij delikatnie mieszać skrzep. Mieszaj ok. 3 minuty.
- Zacznij bardzo powoli ogrzewać skrzep do temperatury 46oC i utrzymuj ją przez kolejne 10 – 15 minut. Nadal mieszaj skrzep, aby równomiernie się ogrzewał.
Po tym czasie ziarno powinno być wielkości orzeszków ziemnych, mieć wytworzoną skórkę, być zwarte, ale nie twarde. - Przełóż ziarno do durszlaka wyłożonego chustą serowarską, aby swobodnie ociekał.
- Przepłucz ziarno w zimnej wodzie i odstaw do ocieknięcia.
- Gotowe!
Uwagi:
- możesz Twaróg posolić
- jeżeli chcesz uzyskać wersję bardziej kremową, dodaj do Twarogu ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietany i dokładnie wymieszaj
Jeżeli spodobał Ci się przepis, rozważ wsparcie naszego bloga.
Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.
Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl