Postaw mi kawę na buycoffee.to
twaróg przepis amerykański cottage cheese pracownia serów

Twaróg w amerykańskim stylu

Twaróg lub jak kto woli – farmer cheese, do Ameryki został spraowadzony z Europy i był to pierwszy produkowany tam ser. Określenie cottage cheese więzło się stąd, że twaróg był Stanach wytwarzany w gospodarstwa wiejskich z mleka pozostałego po produkcji np. masła.

Idea przygotowania Twarogu w stylu amerykańskim jest bardzo podobna do naszego przepisu rodzimego. Mleko jest zakwaszane i podgrzewane. Istnieje jednak kilka wariantów. Duże ziarno, małe ziarno, suchy twaróg, mokry twaróg i taki, gdzie na końcu dodaje się śmietanę albo sól.

Tak, jak w każdy przepis na Twaróg, tak i ten zawiera dosłownie 2 składniki: mleko i maślankę. Zwróć jednak uwagę, aby maślanka zawierała żywe kultury bakterii i nie miała w sobie żadnych ulepszaczy, zagęstników czy dodatków smakowych. Im mniej w liście składników, tym lepiej.

Ważny jest również czas. Musimy zakwasić mleko, a to trwa ok. 24 h. Dlatego warto dobrze rozplanować sobie czas na produkcję.

Z tego przepisu na Twaróg w amerykańskim stylu, uzyskasz twarde i suche ziarno, wprost idealne do wersji śniadaniowej ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 4 l mleka
  • 125 ml maślanki z żywymi kulturami bakterii

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • większy garnek do kąpieli wodnej / zlew
  • durszlak
  • chusta serowarska
  • łyżka cedzakowa / chochla

Przepis:

  1. Wyjmij z lodówki maślankę, aby się ogrzała do temperatury pokojowej.
  2. Podgrzej mleko do 24oC.
  3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj i odstaw w cieplejsze miejsce o temperaturze 24oC na ok. 24 h.
    Konsystencja mleka powinna być kremowa, a na powierzchni może wytrącać się serwatka.
  5. Pokrój skrzep 1 – 1,5 cm kostki.
    Konsystencja może być delikatna, więc skrzep może się rozpadać i cięcie nie będzie wtedy takie precyzyjne.
  6. Odstaw skrzep na 5 minut.
  7. Zacznij podgrzewać wodę w większym garnku do 48 – 50oC.

    Jeżeli nie masz możliwości przygotowania kąpieli wodnej, możesz do tego celu użyć zlewu. Wlej do niego wody i kontroluj temperaturę.
  8. Umieść garnek ze skrzepem w kąpieli wodnej.

    Ważne, aby woda sięgała poziomu skrzepu.
  9. Podgrzewaj skrzep przez 5 minut. Delikatnie mieszaj przez 30 sekund co 5 minut.
  10. Kiedy skrzep osiągnie temperaturę 37 – 38oC, zacznij go intensywniej podgrzewać do 48 – 49oC.

    Jeżeli podgrzewasz skrzep w zlewie, przenieś teraz garnek na kuchenkę i podgrzej do 48 – 48oC.
  11. Utrzymuj temperaturę 48 – 49oC przez 25 – 30 minut. Mieszaj energicznie co 5 minut.

    Na tym etapie ziarna twarogu powinny być już wyraźnie twarde po ściśnięciu. Jeżeli nie są, przedłuż czas ogrzewania twarogu w temperaturze 48 – 49oC i sprawdzaj ziarno co 5 minut.
  12. Przełóż twaróg do durszlaka wyłożonego chustą serowarską.
  13. Odstaw twaróg na 5 minut.
  14. Przepłucz twaróg pod bieżącą, zimną wodą.
  15. Odstaw na 15 minut do 1 h, aby twaróg swobodnie ociekał.
  16. Gotowe!

buycoffeeto pracownia serow
Jeżeli spodobał Ci się przepis, rozważ wsparcie naszego bloga.

Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.