Tofu – domowa wersja sojowego przysmaku
Tofu jest to rodzaj „sera”, otrzymywany z mleka sojowego. Stanowi charakterystyczny dodatek w daniach kuchni azjatyckiej. Jest źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych oraz wielu witamin.
W naszym domu Tofu, jeszcze jakiś czas temu, pojawiało się sporadycznie, a wręcz wcale. Przede wszystkim odstraszała nas cena i nierzadko sam smak sera. Z tego powodu często rezygnowaliśmy z kupna, a szkoda! W konsekwencji tak wiele dobrego nas ominęło. Wiemy to teraz… Rozwiązaniem, w naszym przypadku, było posmakowanie domowego Tofu. Musimy przyznać, że zmieniło to diametralnie nasze podejście do tego przysmaku. Ponadto, okazuje się, że przygotowanie domowej wersji Tofu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy mleko sojowe, koagulant, forma do prasowania sera i odrobina czasu 🙂
Składniki:
- 5 l mleka sojowego
- 16 g koagulantu (chlorek magnezu / siarczan wapnia / siarczan magnezu)
- 330 ml ciepłej, niechlorowanej wody
Sprzęt:
- 2 garnki o pojemności ok. 6 l
- termometr
- łyżka
- chochla
- chusta serowarska / gaza
- forma serowarska do prasowania serów lub forma do tofu
- obciążenie ok. 2 kg
- pojemnik z pokrywką
Przepis:
1. Podgrzej mleko sojowe do temperatury 71 – 73 °C. Mieszaj mleko, aby się nie przypaliło.
2. W drugim garnku dokładnie wymieszaj koagulant z ciepłą wodą.
3. Po podgrzaniu, przelej mleko jednym strumieniem do garnka z koagulantem. Delikatnie przemieszaj.
4. Odstaw wszystko na 10 – 15 minut. W tym czasie mleko sojowe powinno zacząć już koagulować. Jeżeli nie, odczekaj kolejne 15 minut.
5. Wyłóż formę chustą serowarską.
6. Za pomocą chochli, przełóż powstały ser do formy.
7. Prasuj Tofu przez ok. 20 minut pod ciężarem ok. 2 kg.
8. Przełóż ser do pojemnika napełnionego zimną wodą. Tofu musi być całkowicie zanurzone w wodzie.
9. Gotowe!
Ser można przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce. Wodę w pojemniku należy wymieniać codziennie.
Uwagi:
- mleko sojowe (medium) przygotowujemy sami 🙂
- z Tofu możesz przygotować pyszny Wegański Ser Feta
Więcej ciekawych wegańskich przepisów znajdziesz w naszym dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
5 komentarzy
Nel
Czy da się zrobić „tofu” bez koagulantu, np jak twaróg, z zsiadłego mleka sojowego? Tak naturalnie fermentowane? Jakie byłyby wtedy kroki? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedź. 🙂
Pracownia Serów
Można przygotować Tofu z użyciem np. octu jabłkowego.
Wystarczy mleko podgrzać do ok. 80 st., zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
Czy z zsiadłego mleka sojowego, nie wiem. Ale jak wypróbujesz, daj znać 🙂
Janka
Czy da radę zrobić mleko i „tofu” z ciecierzycy? Gdzie Państwo kupują nasiona soi? (Niemodyfikowanej)
Dominika
Zapewne można zrobić jogurt sojowy i z niego też wyjdzie jakiś serek. Niestety jeszcze tego nie robiłam. Natomiast robiłam serek z kokosa .
andre
Ile tofu wychodzi z tych 5l mleka sojowego?