Postaw mi kawę na buycoffee.to
Solanka – za słony ser problem rozwiązanie

Solanka – za słony ser

 

Solanka – za słony ser problem rozwiązanie

Umieszczenie sera w solance to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie na przykład Fety czy Halloumi. W przypadku sera Feta, jego charakterystyczną cechą jest właśnie słony smak, uzyskiwany w procesie tradycyjnego sposobu przygotowywania i metody konserwowania w solance.

Jak wiadomo, wszystko zależy od upodobań. Jedni lubią bardzo słony ser, inni mniej.

Co zrobić w przypadku, gdy otrzymany ser jest zbyt słony, jak na nasze gusta?

Przyczyny:

1. Zbyt duże stężenie solanki

Upewnij się, że przygotowałeś właściwe stężenie solanki.

2. Ilość solanki

Przyjmuje się, że solanki powinno być 3 razy więcej niż sera.

3. Ser

Wielkość kawałków sera, w przypadku solenia w solance, ma znaczenie. Im większe, tym czas solenia jest dłuższy. Ponadto, każda partia sera może w różnym stopniu, w większym lub w mniejszym, wchłaniać sól.

4. Czas

Czas jak długo przechowujesz ser w solance, również ma znaczenie. Im dłużej, tym bardziej słony ser otrzymasz.

Rozwiązanie:

1. Następnym razem zmniejsz ilość solanki. Objętość solanki powinna stanowić 3 – krotną objętość sera.

2. Jeżeli ser uzyskał odpowiednio słony smak, przenieś go do słoików i zalej np. oliwą z oliwek czy olejem z pestek winogron. Możesz dodać również ulubione przyprawy i zioła. Dzięki temu ser nabierze niesamowitego aromatu i smaku 🙂 W takiej zalewie ser wytrzyma kilka tygodni i nie stanie się zbyt słony.

3. Jeżeli Twój ser stał się za słony, opłucz go pod bieżącą, zimną wodą. Następnie umieść ser w mleku na 2  – 4 godziny. Jeżeli ser nadal będzie dla Ciebie za słony, pozostaw go w mleku na 1 – 2 dni. Mleko powinno „wyciągnąć” sól z sera.

4. Jeżeli punkt 3 nie pomoże, nie wyrzucaj sera! Przygotuj z niego pyszną sałatkę, w której inne składniki zbalansują słony smak sera 🙂

7 komentarzy

    • Pracownia Serów

      Szczerze, to nie wiem. Myślę, że najlepiej go zjeść 🙂 Skórka po namoczeniu stanie się wilgotna i może pojawić się pleśń. Ale zawsze można poeksperymentować…
      Koniecznie daj znać!

  • Kazimierz

    Witam jeżeli ser 1kg powinien przebywać w solance około 10godzin to ser 2,5kg 25godzin? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Weronika

    Ser z zewnątrz wychodzi mi za słony, a w środku w ogóle nie czuć soli 🙁 Czemu tak nierównomiernie wchłania? Stężenie solanki 20%, ser bardzo miękki

  • Adrian

    Witam, czy może mi ktoś napisać co zrobić w przypadku kiedy solanka została wykonana z soli jodowanej co dalej z tym serem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.