Solanka – za słony ser
Umieszczenie sera w solance to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie na przykład Fety czy Halloumi. W przypadku sera Feta, jego charakterystyczną cechą jest właśnie słony smak, uzyskiwany w procesie tradycyjnego sposobu przygotowywania i metody konserwowania w solance.
Jak wiadomo, wszystko zależy od upodobań. Jedni lubią bardzo słony ser, inni mniej.
Co zrobić w przypadku, gdy otrzymany ser jest zbyt słony, jak na nasze gusta?
Przyczyny:
1. Zbyt duże stężenie solanki
Upewnij się, że przygotowałeś właściwe stężenie solanki.
2. Ilość solanki
Przyjmuje się, że solanki powinno być 3 razy więcej niż sera.
3. Ser
Wielkość kawałków sera, w przypadku solenia w solance, ma znaczenie. Im większe, tym czas solenia jest dłuższy. Ponadto, każda partia sera może w różnym stopniu, w większym lub w mniejszym, wchłaniać sól.
4. Czas
Czas jak długo przechowujesz ser w solance, również ma znaczenie. Im dłużej, tym bardziej słony ser otrzymasz.
Rozwiązanie:
1. Następnym razem zmniejsz ilość solanki. Objętość solanki powinna stanowić 3 – krotną objętość sera.
2. Jeżeli ser uzyskał odpowiednio słony smak, przenieś go do słoików i zalej np. oliwą z oliwek czy olejem z pestek winogron. Możesz dodać również ulubione przyprawy i zioła. Dzięki temu ser nabierze niesamowitego aromatu i smaku 🙂 W takiej zalewie ser wytrzyma kilka tygodni i nie stanie się zbyt słony.
3. Jeżeli Twój ser stał się za słony, opłucz go pod bieżącą, zimną wodą. Następnie umieść ser w mleku na 2 – 4 godziny. Jeżeli ser nadal będzie dla Ciebie za słony, pozostaw go w mleku na 1 – 2 dni. Mleko powinno „wyciągnąć” sól z sera.
4. Jeżeli punkt 3 nie pomoże, nie wyrzucaj sera! Przygotuj z niego pyszną sałatkę, w której inne składniki zbalansują słony smak sera 🙂
7 komentarzy
Hanna
Czy po moczeniu w mleku ser-korycinski moze nadal dojrzewac?
Pracownia Serów
Szczerze, to nie wiem. Myślę, że najlepiej go zjeść 🙂 Skórka po namoczeniu stanie się wilgotna i może pojawić się pleśń. Ale zawsze można poeksperymentować…
Koniecznie daj znać!
Hanna
Jeszcze nie dotrawl nawet gdy za slony:-) wczoraj wedzilam korycina, przepyszny!!!
Kazimierz
Witam jeżeli ser 1kg powinien przebywać w solance około 10godzin to ser 2,5kg 25godzin? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Ser ala koryciński
Moim zdaniem za długo. Ja trzymam 1,5 kg sera 2h.I raz wyszedł akurat ,a dzisiaj za słony.
Weronika
Ser z zewnątrz wychodzi mi za słony, a w środku w ogóle nie czuć soli 🙁 Czemu tak nierównomiernie wchłania? Stężenie solanki 20%, ser bardzo miękki
Adrian
Witam, czy może mi ktoś napisać co zrobić w przypadku kiedy solanka została wykonana z soli jodowanej co dalej z tym serem?