Serek maślankowy
Przepis na serek maślankowy
Jeżeli lubisz smak maślanki i doceniasz jej zdrowotne właściwości, serek maślankowy jest idealny dla Ciebie. Zrobienie domowej maślanki zakwaszanej bakteriami jeszcze przed nami. Zawsze po zrobieniu masła, słodka maślanka od razu znika w naszych brzuchach. Jednak na tyle lubimy smak maślanki, że koniecznie musieliśmy wypróbować przepis na serek maślankowy. Jako baza posłużyła nam maślanka kupiona w sklepie (dobrej jakości, bez zbędnych dodatków). O dziwo za każdym razem maślanka dosłownie przelatywała przez naszą chustę serowarską. Ważnym odkryciem okazało się wcześniejsze schłodzenie jej w lodówce. I mamy sukces. Ser maślankowy. Jest on delikatniejszy, bardziej kremowy i mniej kwaśny niż serek jogurtowy.
Jeżeli uda nam się zrobić prawdziwą, zakwaszaną maślankę od razu wypróbujemy ten przepis jeszcze raz.
Składniki:
- 1 l maślanki – najlepiej domowej produkcji. Może być maślanka dobrej jakości kupiona w sklepie
- sól
- zioła
Sprzęt:
- sitko / durszlak
- chusta serowarska / gaza
- miska
- talerzyk lub gumka recepturka
- łyżka
Przepis:
- Na misce umieść sitko wyłożone podwójnie złożoną chustą serowarską.
- Przelej do chusty serowarskiej schłodzoną maślankę.
- Zwiąż boki chusty gumką recepturką lub umieść na wierzchu talerzyk. Dzięki temu maślanka nie nabierze zapachów z lodówki.
- Przenieś całą piramidę do lodówki. Pozostaw tam na minimum 2 dni.
- Po tym czasie powinieneś otrzymać gęsty serek.
- Przełóż serek maślankowy do miseczki. Dodaj sól i zioła. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe!
Serek możesz przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
UWAGI:
- postaraj się znaleźć maślankę naturalną o dość gęstej konsystencji.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
2 komentarze
Maciek
maślanka przez noc w lodówce i porażka, przelatuje przez podwójną gazę
Pracownia Serów
Mieliśmy ten sam problem. Tak jak pisaliśmy we wstępie, kluczem okazało się mocne schłodzenie maślanki przed jej przełożeniem do ociekania. Warto użyć też większej ilości chust serowarskich. Próbuj! Efekt jest tego warty.