Delikatny serek kreolski
Przepis na serek kreolski
Serek kreolski jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Taka mleczna galaretka. Jest to nasz ulubiony serek deserowy. Polany słodką śmietaną, posypany cukrem i podany z dżemem lub owocami… Serek kreolski przygotowywany jest na bazie odtłuszczonego mleka, więc sam w sobie jest dietetyczny 🙂 Pracy przy nim niewiele, ale efekt jest powalający.
Z serkiem kreolskim jest jednak jeden problem… Za szybko się kończy!
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz 0,5 kg serka
Składniki:
- 2 litry chudego mleka
- 63 ml (¼szklanki) maślanki z żywymi kulturami bakterii
- 0,2 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
- podpuszczka, w tym przypadku najlepiej wykonać próbę podpuszczki. W naszym przypadku wystarczyły 2 krople
- 50 ml niechlorowanej wody lub przegotowanej i wystudzonej
Sprzęt:
- garnek
- min. 3 l duży słoik – opcjonalnie
- termometr
- rózga / ubijak
- duża łyżka
- foremka do sera (może być własnej produkcji)
- blacha / miska
- kratka do studzenia ciasta / kratka pod gorący garnek
Przepis:
- Wyjmij maślankę z lodówki.
- Przelej mleko do garnka i podgrzej do temperatury 21 -26°C.
- Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.
- Rozpuść podpuszczkę w wodzie.
- Dodaj podpuszczkę do mleka i mieszaj przez 1 minutę.
- Przelej mleko do słoika (opcjonalnie) i przenieś do ciepłego miejsca (22°C) na 12 – 15 godzin.
- Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się serwatka. Oznacza to, że mleko przeistoczyło się w skrzep.
- Przełóż delikatnie skrzep do foremek. Staraj się przekładać jak największe kawałki nie rozdrabniając mocno skrzepu.
- W naszym przypadku zamiast foremek użyliśmy pojemnika po lodach, w którym zrobiliśmy otwory w dnie i wieczku. Po testach doszliśmy do wniosku, że przydatne są również dziury w bokach pudełka. Otwory są ważne, ponieważ przez nie będzie wyciekać serwatka. Taką foremkę dokładnie umyliśmy i zdezynfekowaliśmy.
- Na blasze lub misce ustaw kratkę. Na kratce postaw foremkę. Dzięki temu serwatka będzie swobodnie wyciekać z serka.
- Całość wstaw do lodówki na 4 – 6 godzin.
- Ostrożnie wyjmij serek kreolski z formy i przełóż do pojemnika lub miski.
- Gotowe.
Przechowuj w lodówce do 10 dni.
UWAGI:
- serek kreolski jest serkiem świeżym, dlatego możesz go zjeść od razu po przygotowaniu
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂