Serek kokosowy – prosty i szybki przepis
Przepis na serek kokosowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W smaku serek jest raczej neutralny, nutka kokosowa jest słabo wyczuwalna. W związku z tym, ten przepis na serek kokosowy stanowi idealną podstawę do dalszych smakowych eksperymentów.
Nasz serek kokosowy przygotowaliśmy na słodko z suszonymi owocami, orzechami i sokiem z agawy. Wykorzystaliśmy go jako farsz do naleśników. I w tej wersji sprawdził się idealnie.
Testujcie, próbujcie i znajdźcie swoje ulubione smaki 🙂
Składniki:
- 100 g mąki kokosowej (nie wiórków kokosowych)
- 300 ml mleka kokosowego
- 300 ml wody
Sprzęt:
- garnek
- rózga / blender
Przepis:
1. Wlej do garnka wodę i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj.
2. Ciągle mieszając, podgrzewaj mleko, aż prawie osiągnie temperaturę wrzenia.
3. Dodaj mąkę kokosową. Energicznie i dokładnie wymieszaj.
4. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
5. Dodaj ulubione dodatki.
6. Gotowe!
Uwagi:
- serek można przygotować tylko na samej wodzie
- serek kokosowy można podawać również w wersji wytrawnej na słono
- ilość płynu jest dowolna – zawsze można dodać trochę więcej lub mniej, w zależności od pożądanej konsystencji
- konsystencja serka nie wszystkim przypada do gustu, dlatego warto najpierw przygotować mniejszą porcję i spróbować 🙂