Ser Marbled Porter z piwną nutką
Przepis na ser z piwem Marbled Porter
Ser z piwem Marbled Porter jest to świeży, miękki ser, który można jeść od razu po przygotowaniu. Charakteryzuje się orzechową nutą z wyraźnym piwnym posmakiem. W trakcie jego przygotowywania masę serową moczy się w piwie, które nadaje charakterystycznego smaku i wyglądu. Do produkcji sera Marbled Porter możesz użyć każdego ciemnego piwa. Zasada jest jedna, im ciemniejsze, tym ładniejszy wizualnie otrzymasz ser.
Ser z piwem Marbled Porter to idealny dodatek do burgerów, grillowanego mięsa lub zapiekanek.
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 250 g sera
Składniki:
- 250 ml ciemnego piwa
- 2 litry świeżego mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
- 5 gramów kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
- 1,5 ml podpuszczki rozpuszczonej w 50 ml niechlorowanej wody
- 1 łyżeczka soli
Sprzęt:
- 2 garnki
- termometr
- łyżka
- łyżka z otworami lub szumówka lub sitko
- chusta serowarska
- foremka
- ciężarki 1 kg i 2 kg (np. słoiki napełnione wodą, książki kucharskie)
Przepis:
1. Wlej mleko do garnka i dodaj rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
2. Podgrzej mleko do temperatury 30°C.
3. Zdejmij mleko z ognia i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
4. Odstaw na 10 minut.
5. Ponownie podgrzej do 30°C.
6. Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 min.
7. W drugim garnku podgrzej piwo do temperatury 35°C.
8. Ponownie podgrzej skrzep do temperatury 40°C.
9. Za pomocą szumówki lub łyżki z otworami przełóż skrzep do ciepłego piwa. Możesz również przelać skrzep na sitko i tak odsączony przełożyć do piwa. Staraj się nie rozdrabniać skrzepu.
10. Odstaw na 5 godzin w temperaturze pokojowej.
11. Wyłóż foremkę chustą serowarską i przełóż do niego skrzep.
12. Posyp powierzchnię ½ soli.
13. Obciąż ser wagą 1 kg na 2 godziny.
14. Po tym czasie wyjmij ser z chusty serowarskiej, odwróć i przełóż z powrotem do foremki.
15. Posyp powierzchnię resztą soli.
16. Obciąż wagą 2 kg na kolejne 3 – 5 godzin.
17. Gotowe!
Ser możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
4 komentarze
Artur
ser jest bardzo smaczny, ostatnio robiłem go w nieco innej wersji, piwo zastąpiłem czerwonym wytrawnym winem, ser nabrał innego ciekawego smaku
Pracownia Serów
Super pomysł!
Marek
Czy wasz Ser to jest gorzki w smaku?
Agnieszka420
A robisz z piwem?