Ser z nerkowców – przepis podstawowy
Ser z nerkowców jest to jeden z najczęściej przygotowywanych serów przez wszystkich naszych wegańskich znajomych. Prawda jest taka, że można go obtoczyć w czymkolwiek i będzie smakował wyśmienicie. Z tego względu ser z nerkowców stanowi on idealną podstawę do dalszych eksperymentów smakowych.
Przygotowanie tego sera z nerkowców nie jest skomplikowane, jednak wymaga pewnych przygotowań. Poza oczywiście wcześniejszym namoczeniem orzechów nerkowca, trzeba zaopatrzyć się w płatki drożdżowe i żywe kultury bakterii np. jogurtowe (my użyliśmy naszych serowarskich).
Składniki:
- 300 g namoczonych orzechów nerkowca
- 100 g surowych orzechów nerkowca
- 100 ml wrzącej filtrowanej wody
- 140 ml oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ok. 0,5 g żywych kultur bakterii
- ulubione dodatki/przyprawy/zioła
Sprzęt:
- miska do namoczenia orzechów nerkowca
- blender kielichowy / malakser
- silikonowa łopatka
- łyżka
- miska / forma serowarska
Przepis:
1. Umieść 300 g orzechów nerkowca w wodzie i odstaw na minimum 8 godzin do namoczenia.
Orzechy nerkowca możesz również umieścić w garnku z wodą i gotować przez 15 minut.
2. Dokładnie odcedź orzechy i kilkukrotnie przepłucz wodą.
3. Zalej orzechy wrzątkiem i pozostaw przez minimum 1 – 2 minuty. Dzięki temu pozbędziesz się wszystkich niechcianych bakterii.
4. Odcedź orzechy nerkowca.
5. Do malaksera wrzuć:
- namoczone orzechy nerkowca
- surowe orzechy
- olej kokosowy
- sól
- płatki drożdżowe
6. Wszystko dokładnie zmiksuj na w miarę jednolitą masę. Powinno to zająć ok. 5 minut.
Niezbędne będzie kilkukrotne zdrapywanie wszystkiego ze ścianek malaksera.
7. Po tym czasie w trakcie miksowania zacznij powoli dolewać gorącą wodę. Wody powinno być jak najmniej. Ma ona ułatwić dokładne połączenie się składników. W razie konieczności dodaj dodatkowo1 łyżkę gorącej wody.
Po dodaniu wrzątku masa zrobi się bielsza.
8. Miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
9. Dodaj kultury bakterii. Dokładnie wymieszaj.
10. Przełóż ser do miseczki lub foremki serowarskiej.
11. Umieść ser w lodówce na minimum 8 godzin. W tym czasie ser powinien wyraźnie stwardnieć.
12. Wyjmij ser z foremki i obtocz w ulubionych przyprawach / ziołach.
13. Odstaw na minimum 4 godziny. W tym czasie ser nabierze smaku i aromatu przypraw i ziół.
14. Gotowe.
Jeżeli spodobał Ci się przepis, rozważ wsparcie naszego bloga.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.
20 komentarzy
Laura
Chciałabym spróbować pierwszy raz zrobić taki ser. Gdzie zaopatrzyć się w kultury bakterii, jakie mają być.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pracownia Serów
Do przygotowania tego sera używamy standardowych, mezofilnych bakterii serowarskich zakupionych np. w serowar.pl.
Zgodnie z dostępną literaturą można użyć również probiotyków, które są do nabycia w aptece 🙂 Należy wtedy dodać samą zawartość kapsułki, bez osłonki.
Do produkcji serów wegańskich często używa się również rejuvelac’u, czyli wody ze sfermentowanych kiełkujących ziaren np. pszenicy. Jest to naturalny probiotyk, który nadaje lekko kwaskowego smaku. Nie próbowaliśmy, ale planujemy przetestować 🙂 Trzeba wtedy ograniczyć ilość płynu, aby ser zachował odpowiednią konsystencję.
Laura
bardzo dziękuję 🙂
Gosia
Ile dać tych kapsułek z apteki( bez osłonek oczywiście?
prośba
Podczas miksowania oddzielił mi się tłuszcz od orzechów i zamiast gładkiej masy, wyszła piaskowa konsystencja z tłuszczem obok. Co źle zrobiłam? Czy może to być wina blendera?
marta
Hm … ser od razu trafia do lodowki? czy bakterie beda tam dzialac? prosze o slowo.
Pracownia Serów
Będą 🙂
Wojtek
Dodałem bakterie mezofilne w formie liofilizowanej (z zamrażarki), wmieszałem w masę i po przełożeniu do foremek schowałem do lodówki. Mija dzień i ser nie stwardniał, co może być tego przyczyną?
Pracownia Serów
Zbyt duża ilość płynu. Wody musi być jak najmniej. Ma ona ułatwić jedynie dokładne połączenie się składników.
Anna
Mam w domu płatki drożdżowe nieaktywne – to o takie chodzi w przepisie?
Czy można dodać zamiast probiotyku serowarskiego Zakwaski do jogurtu lub śmietany?
Z przepisu rozumiem, że 300 g nerkowców trzeba namoczyć, a te 100 g surowych trzeba sparzyć/zalać wrzątkiem? Czy chodzi o wszystkie (400 g) orzechy?
Pracownia Serów
Tak, o takie płatki chodzi.
Można użyć starterów do jogurtu, w sumie super pomysł 🙂
300 g nerkowców moczymy, a po namoczeniu i odcedzeniu, zalewamy je na chwilę wrzątkiem.
Pozostałe 100 g surowych nerkowców, dorzucamy bez obróbki.
Anna
Super, dzięki za szybką odpowiedź! Czekam na paczkę z nerkowcami i będę próbowała zrobić swój pierwszy ser 🙂
Pozdrawiam ciepło!
A.
Katarzyna
Dzień dobry! Jaka mieszanka ziół tu została zastosowana do obtoczenia sera? Wygląda apetycznie!
Pracownia Serów
Słodka papryka, ostra papryka, czerwony pieprz, czarny pieprz, granulowany czosnek, suszona cebula i oregano 🙂 Nasz ulubiony zestaw
Natalia
ile czasu można przechowywać taki serek w lodówce??
Basia
Czy można zastąpić czymś olej kokosowy?
Karolina
Cześć! Czy trzeba dodać koniecznie olej kokosowy? Nie może być inny olej roślinny?
Karo
Czy trzeba dodać koniecznie olej kokosowy czy może być inny olej?
Pracownia Serów
Olej kokosowy jest niezbędny do otrzymania odpowiedniej konsystencji sera
Aga
Czy taki ser można mrozić?