Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka
Przepis na Ser Wielkanocny.
Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka to tradycyjny ser przygotowywany na Słowacji w okresie Wielkanocy. Podawany jest na śniadanie wielkanocne z pieczywem, szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami oraz kieliszkiem czegoś mocniejszego.
Występuję w dwóch wersjach: na słono i słodko. Jest to idealny ser dla smakoszy jajek 🙂
Wydajność: z 1 litra mleka uzyskasz ok. 750 g sera
Składniki:
Ser Wielkanocny na „słono”
- 1 litr mleka
- 10 jaj
- 10 g soli
- czarny pieprz
Dodatki:
- szczypior
- natka pietruszki
- szynka
- kolorowa papryka
- czosnek niedźwiedzi
Ser Wielkanocny na „słodko”
- 1 litr mleka
- 10 jaj
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Dodatki:
- rodzynki
Sprzęt:
- blender / trzepaczka
- garnek
- łyżka
- sitko
- chusta serowarska / gaza/ tetra/ foremka do sera
Przepis:
- Wbij całe jajka do garnka.
Jeżeli nie posiadasz blendera ręcznego tylko kielichowy, wbij jajka do kielicha. - Dodaj mleko.
- Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.
- Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków.
My użyliśmy suszonego oraz świeżego szczypiorku. - Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.
UWAGA: masa serowa szybko się przypala! - Podgrzewaj przez około 20 – 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.
- Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.
- Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.
- Pozostaw do ocieknięcia przez 2 – 3 godziny.
- Gotowe!
Przechowuj w lodówce.
UWAGI:
- możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów znajdziesz w naszym dziale „Sery świeże”. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka przydatnych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
2 komentarze
Katarzyna
Czy ten przepis wymaga konkretnego rodzaju mleka (pasteryzowanego, UHT)?
Pracownia Serów
Mleko pasteryzowane, z krótką datą ważności (tzw. świeże)