Ser pomarańczowy
Przepis na ser pomarańczowy
Ser pomarańczowy jest u nas obowiązkowym dodatkiem do naleśników na słodko. Ma on śliczny pomarańczowy kolor oraz cytrusowy smak i aromat. Ser pomarańczowy możne stanowić bazę dla wielu innych słodkich deserów. Nutka pomarańczy idealnie komponuje się z owocami, dżemami, cukrem lub miodem. Jest on kremowy i bardzo dobrze się rozsmarowuje.
Ser pomarańczowy jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Przepis jest szybki i prosty, zawiera mało składników. Jest to ser świeży, dlatego możesz go zjeść zaraz po przygotowaniu.
Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz około 400 gram sera
Składniki:
- 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 150 ml soku z cytryny (2 – 3 cytryny)
- 500 ml soku z pomarańczy (4 pomarańcze)
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- rózga / ubijaczka
- sitko / durszlak
- chusta serowarska / gaza
- miseczka na gotowy ser
Przepis:
1. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Uważaj na pestki.
2. W garnku podgrzej mleko, ciągle mieszając, do temperatury 90 – 95°C. Uważaj, aby nie przypalić mleka.
3. Dodaj sok z owoców i dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep.
4. Odstaw mleko na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.
5. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny. Możesz zawinąć rogi i powiesić nad zlewem, aby serwatka powoli ociekała.
6. Przełóż ser do miski.
7. Gotowe!
Można przechowywać w lodówce przez 1 tydzień
UWAGI:
- jeżeli chcesz ser o bardziej kwaskowym smaku, dodaj więcej cytryn
- jeżeli chcesz uzyskać ser o intensywniejszym smaku pomarańczy dodaj więcej soku pomarańczowego
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
4 komentarze
Sabina
witam , potrzebny jest chlorek wapnia do tego sera?
Pracownia Serów
Nie 🙂
Bartek
czy taki serek nadaje się do sernika zamiast „zwykłego” twarogu ??
Pracownia Serów
Nie wiem czy nie będzie za wilgotny… Pomysł super! Spróbuj i daj znać 🙂