Ser maślankowy – szybka alternatywa dla wiejskiego twarożku
Ser maślankowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z maślanki domowej lub kupnej. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Ponieważ podgrzewamy go do dość wysokich temperatur 70 – 80°C, ser maślankowy jest dość suchy i kruszy się. W naszym domu często zastępuje twarożek do śniadania. Dodajemy do niego jogurt, szczypiorek, rzodkiewkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jest to nasz szybki i awaryjny sposób na brak twarogu w domu.
Przepis na ser maślankowy
Wydajność: z 1 litra maślanki otrzymasz 150 – 250 gram sera maślankowego
Składniki:
- 1 litr maślanki – może być ze sklepu
Sprzęt:
- garnek
- łyżka
- termometr
- sitko lub durszlak
- chusta serowarska lub gaza lub tetra
Przepis:
1. Przelej maślankę do garnka i podgrzej, ciągle mieszając, do temperatury 70°C.
2. W tym czasie skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Jeżeli tak się nie stanie, podnieś temperaturę do 80°C.
3. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską.
4. Pozostaw do ocieknięcia w temperaturze pokojowej.
5. Kiedy serwatka przestanie wyciekać, przełóż ser do miski i umieść w lodówce.
6. Gotowe!
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂