Ser Gruziński. Tradycyjny ser z regionu Imereti
Przepis na Ser Gruziński.
Ser Gruziński jest to tradycyjnie wytwarzany w Imereti biały ser. Można go spotkać w każdym sklepie i pod każdym dachem. Istnieje wiele różnych przepisów i sposobów przygotowania tego przysmaku. My postanowiliśmy przetestować ten najbardziej powszechny.
Ser Gruziński wykorzystywany jest do przygotowania khachapuri. Stanowi on również bazę do przygotowania innego znanego, gruzińskiego sera – Sulguni.
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 280 g sera
Składniki:
- 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 0,5 – 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 100 ml niechlorowanej wody – w przypadku mleka pasteryzowanego
- 100 ml kwaśniej śmietany lub maślanki
- podpuszczka zgodnie z zaleceniami (3 – 4 krople na 1 l mleka)
- sól lub solanka
- 200 g soli niejodowanej
- 1 l przegotowanej wody
- 2 g chlorku wapnia – opcjonalnie
Sprzęt:
- garnek
- łyżka
- termometr
- nóż
- sitko / forma do sera
Przepis:
- Jeżeli używasz mleka pasteryzowanego, dodaj do niego rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
- Powoli podgrzej mleko do 37 – 39ºC. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
- Dodaj do mleka kwaśną śmietanę lub maślankę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj. Staraj się unikać tworzenia wirów w mleku.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Sprawdź złom. Jeżeli otrzymałeś tzw. „clean break” oznacza to, że skrzep jest gotowy do dalszej obróbki. Jeżeli nie, odstaw go na kolejne 10 min i sprawdź ponownie.
- Potnij skrzep na 1 – 2 cm sześciany. Delikatnie przemieszaj.
- Odstaw na 20 minut.
- Powoli podgrzej skrzep (w serwatce) do max. 45ºC. W tym czasie delikatnie mieszaj skrzep, aby się równomiernie podgrzewał.
- Za pomocą łyżki lub ręki staraj się zagarnąć skrzep i uformować z niego bryłę.
- Przełóż skrzep do sita.
- Pozostaw do ocieknięcia w temperaturze pokojowej przez 8 godzin.
- Po godzinie przełóż skrzep na drugą stronę. Powtórz po kolejnych 4 godzinach.
- Po tym czasie natrzyj ser solą lub przełóż do solanki.
- użyj soli o wadze 1,5% wagi gotowego sera
- Gotowe.
Przechowuj w lodówce do tygodnia (wersja solona) lub kilku tygodni w solance.
UWAGI:
- z tego sera możesz przygotować inny gruziński ser Sulguni.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Jeden komentarz
Paula
To mamy zostawic najpierw na 8 godzin do ociekniecia czy jednak co godzine przewracac? Ten fragment przepisu jest sprzeczny…..