Ser francuski Bondon – delikatny i kremowy
Przepis na ser francuski Bondon
Ser Bondon jest to kolejny świeży ser pochodzący z Francji. Przygotowywany jest ze świeżego krowiego mleka, jednak można go z powodzeniem przygotowywać z mleka koziego.
W konsystencji ser francuski Bondon przypomina ser Neufchatel czy Labneh. Jest delikatny w smaku i kremowy w konsystencji. Idealnie spełnia zadanie sera kanapkowego.
Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz ok 100 g sera.
Składniki:
- 1 l świeżego mleka lub 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- jeżeli używasz mleka pasteryzowanego dodaj 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 20 ml niechlorowanej wody
- bakterie mezofilne zgodnie z zaleceniami producenta
- 2 krople podpuszczki
- 50 ml niechlorowanej wody
- sól
- przyprawy opcjonalnie
Sprzęt:
- garnek
- łyżka
- sitko lub durszlak
- 2 chusty serowarskie
- foremka
- ciężarek od 2 do 5 kg (im więcej tym lepiej)
Przepis:
- W przypadku użycia mleka pasteryzowanego, dodaj rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia.
- Podgrzej mleko do 18°C.
- Dodaj bakterie mezofilne. Rozsyp je po powierzchni mleka, po 2 minutach dokładnie wymieszaj.
- Dodaj podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj garnek pokrywką.
- Odstaw na 24 h w temperaturze pokojowej ok. 18 – 20°C.
- Przełóż skrzep do sitka lub durszlaka wyłożonego chustą serowarską. Zwiąż rogi chusty i powieś do odcieknięcia na 6 – 8 h, do momentu, aż serwatka przestanie wyciekać ze skrzepu.
- Wyłóż foremkę chustą serowarską i przełóż do niej skrzep.
- Obciąż foremkę ciężarem od 2 do 5 kg przez 4 – 8 h. My użyliśmy 2 kg (2 l słoik napełniony wodą)
- Wyjmij ser z foremki i przełóż do miski. Ser powinien mieć kremową konsystencję, bez grudek.
Jeżeli ser ma grudki przetrzyj go przez sitko. - Dopraw solą i ulubionymi przyprawami do smaku.
- Przełóż ser do małej foremki i owiń papierem do pieczenia.
- Gotowe.
Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
UWAGI:
- przygotowanie sera trwa ponad 40 h, dlatego proponujemy użyć większej ilości mleka
- najlepiej zacząć przygotowywanie sera z samego rana
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
Jeden komentarz
Mikrobek
Mam pytanie
Jakiej podpuszczki 2krople bo ja mam teraz 5kropli na litr mleka, a poprzednią 3krople na litr