Ser cytrynowy
Przepis na ser cytrynowy
Przepis na ser cytrynowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jest on zdecydowanie bardziej cytrynowy w smaku niż paneer. I w tym tkwi jego cały urok. Ser cytrynowy można podawać na słodko np. z cukrem i rodzynkami do naleśników lub wytrawnie z solą i ziołami. Dodając zioła, trzeba wziąć pod uwagę jego kwaskowy smak. My dodajemy do niego odrobinę suszonej skórki z cytryny z bazylią lub miętą. Jest tutaj duże pole do eksperymentów smakowych.
Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz około 200 gram sera
Składniki:
- 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 200 ml soku z cytryny (3 – 4 cytryny)
- sól
- zioła – niekoniecznie
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- rózga / ubijaczka
- sitko / durszlak
- chochla
- chusta serowarska / gaza
- miseczka na gotowy ser
Przepis:
- W garnku podgrzej mleko do temperatury 80 – 90°C. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep.
- Odstaw na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.
- Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny
- Przełóż ser do miski. Dodaj sól i zioła
- Gotowe!
Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂