Chongos Zamoranos – meksykański deser z cynamonową nutą
Przepis na ser Chongos Zamoranos.
Chongos Zamoranos to deser, bardzo popularny w Meksyku. Jest przygotowywany na bazie sera podpuszczkowego oraz syropu z brązowego cukru i cynamonu.
Jest kilka metod przygotowania tego sera. Postanowiliśmy wypróbować tę tradycyjną, jednak bardziej czasochłonną. Było warto.
Chongos Zamoranos to idealny deser, który pozytywnie zaskoczy nie jednego seromaniaka.
Wydajność: z 2 l mleka otrzymasz ok 300 g sera.
Składniki:
- 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
- podpuszczka zgodnie z zaleceniami
- 50 ml niechlorowanej wody
- 85 g brązowego cukru
- 5 cm laska cynamonu
Syrop:
- 450 ml wody
- 340 g brązowego cukru
- 5 cm laska cynamonu
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- łyżka
- nóż
- sitko
- chusta serowarska / gaza
- chochla
- rondel z grubym dnem / patelnia z grubym dnem
Przepis:
- Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej mleko do temperatury 43°C ciągle mieszając, aby nie przypaliło się na dnie.
- Rozpuść w wodzie podpuszczkę i dodaj do mleka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny.
- Sprawdź złom. Jeżeli skrzep jest odpowiednio zwięzły pokrój go na duże prostopadłościany.
- Posyp powierzchnię skrzepu cukrem, a w przestrzeń między kawałkami skrzepu włóż rozdrobniony na kilka mniejszych kawałków, cynamon.
- Postaw garnek ze skrzepem na najmniejszym ogniu, tak aby podgrzewał się, a nie zagotował. Podczas gotowania skrzep może ulec rozdrobnieniu.
- Podgrzewaj nieustanie przez ok. 3 godzin. Nie mieszaj, aby nie uszkodzić skrzepu. W tym czasie skrzep mocno skurczy się.
- Po ok. 2,5 godz. postaraj się delikatnie obrócić skrzep, tak aby równomiernie ogrzał się z każdej strony. Podgrzewaj przez pozostałe 30 min.
- Wyjmij skrzep z serwatki. Przełóż do sitka wyłożonego chustą serowarską.
- Pokrój skrzep na mniejsze kawałki.
- Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W trakcie gotowania skrzepu przygotuj syrop.
- Do rondla / patelni wlej wodę, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
- Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj do momentu zredukowania się syropu przez 15 – 20 min.
- Odstaw do ostudzenia.
Przygotowanie Chongoz Zamoranos
- Kiedy ser całkowicie wystygnie oraz ocieknie, przełóż go do miseczki.
- Zalej syropem i włóż do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie ser nabierze wyraźniejszego smaku i aromatu.
- Gotowe!
Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂