Burrata – pyszny ser z Mozzarelli i Ricotty
Przepis na Burratę
Burrata jest to Mozzarella nafaszerowana serem Ricotta. Brzmi pysznie prawda? Do przygotowania Burraty wykorzystamy zarówno mleko jak i serwatkę, powstałą przy produkcji ekspresowej Mozzarelli. Przygotowując serowe „pierogi” niezbędna będzie odrobina wprawy i wyczucia. Plus jest taki, że nieważne jak będą wyglądały pierogi i tak będą smakować wyśmienicie! Sprawdziliśmy w praktyce.
Burrata nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją również podawać na drugi dzień z pomidorami, polaną sosem balsamicznym i posypaną świeżą bazylią. PYCHA!
Składniki na Mozzarellę:
- 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Mozzarelli
- 3,5 g (1 niepełna łyżeczka) kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody lub 80 ml soku z cytryny
- 1,25 ml (ok. 14 kropel) podpuszczki
- 50 ml niechlorowanej wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
Składniki na Ricottę:
- 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Ricotty
- 5 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml chłodnej wody
- 14 g (1 łyżka) masła
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 5 g soli
Sprzęt:
- garnek
- garnek do przelania serwatki
- rózga / ubijak
- chochla lub łyżka z dziurkami
- łyżki
- 2 sitka lub durszlaki
- chusta serowarska
- miska
- miska lub deska do Mozzarelli
- miseczka z lodowatą wodą
Przepis na Mozzarellę w ekspresowym tempie:
1. Przelej mleko do garnka.
2. Do zimnego mleka dodaj rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli podgrzej mleko do temperatury 32 – 33°C. Powinieneś zauważyć małe kawałeczki skrzepu. Jeżeli nie zauważysz żadnych oznak koagulacji, podnieś temperaturę do 37°C.
4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Delikatnie mieszaj przez 3o sekund.
5. Podgrzej mleko do 37 – 40°C. Skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Odstaw na 3 – 5 minut.
6. Sitko połóż na drugim garnku. Serwatka będzie niezbędna do przygotowania Ricotty.
7. Przenieś skrzep na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru serwatki.
8. Na tym etapie możesz dodać odrobinę soli do skrzepu.
Przepis na Ricottę:
1. Dodaj mleko do serwatki. Dokładnie wymieszaj.
2. Podgrzej do temperatury 79°C. Cały czas delikatnie mieszaj. W trakcie podgrzewania powinien pojawić się skrzep.
3. Jeżeli serwatka jest nadal mleczna dodaj do niej partiami rozpuszczony kwasek cytrynowy.
4. Odstaw na 5 minut.
5. Za pomocą łyżki z dziurkami przenieś Ricottę na sitko wyłożone chustą serowarską.
Pozostała serwatkę wykorzystamy do produkcji Mozzarelli.
6. Pozostaw do ocieknięcia na 3 minuty.
7. Przełóż Ricottę do miski. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Przepis na Burratę:
1. Podgrzej Serwatkę do 80°C.
2. Dodaj sól do serwatki. Dokładnie wymieszaj.
3. Odciśnięty skrzep Mozzarelli przełóż na chochlę i zanurz w gorącej serwatce na ok. 10 – 15 sekund.
4. Wyjmij skrzep i przełóż do miski lub na deskę. Szybko zagniataj łyżkami lub ręką, tak jak cisto chlebowe. Uwaga! Skrzep jest bardzo ciepły.
- dzięki zagniataniu równomiernie rozprowadzasz ciepło do wnętrza Mozzarelli i nadajesz mu odpowiedniej konsystencji
5. Powtarzaj pkt. 18 i pkt. 19 do momentu aż uzyskasz gładki i błyszczący ser, o ciągnącej, gumowatej konsystencji.
6. Za pomocą palców spłaszcz Mozzarellę, tak aby miała minimum 7 cm na 7 cm.
7. Na środek nałóż wcześniej przygotowaną Ricottę. Złącz ze sobą przeciwległe boki Mozzarelli tworząc mała paczuszkę. Dokładnie zlep krawędzie, aby Ricotta nie wypłynęła.
8. Umieść zawiniątko w gorącej serwatce na 8 – 10 s, aby krawędzie dobrze się skleiły.
9. Przenieś do miseczki z lodowatą wodą. Poczekaj, aż ser się ochłodzi.
10. Gotowe!
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”. Znajdziesz tam m.in. odpowiedź na najbardziej nurtujące pytania „Dlaczego Mozzarella nie rozciąga się?”, a „Ricotta po raz kolejny nie wyszła?”
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
3 komentarze
Bestia
Burrata to straciatella (porwana mozzarella wymieszana ze świeżą słodką śmietanką) zamknięta w skórę od mozzarelli. Nie wiem skąd pomysł na tą ricottę
Pracownia Serów
Naszym zdaniem jest to idealny sposób na wykorzystanie serwatki powstałej po produkcji sera. Oczywiście, „nadzienie” można przygotować wedle własnych upodobań 🙂
CBJ
Owszem, to faktycznie dobry sposob na wykorzystanie Ricotty, ale wtedy nie jest to już Burrata, bo nie ma Straciatelli w środku zgodnie z oryginalnym przepisem (we wloszech nazywają taką wersję wtedy Burrottą = Burrata + Ricotta).