Postaw mi kawę na buycoffee.to
przepis na burrate

Burrata – pyszny ser z Mozzarelli i Ricotty

Przepis na Burratę

przepis na burrate

Burrata jest to Mozzarella nafaszerowana serem Ricotta. Brzmi pysznie prawda? Do przygotowania Burraty wykorzystamy zarówno mleko jak i serwatkę, powstałą przy produkcji ekspresowej Mozzarelli. Przygotowując serowe „pierogi” niezbędna będzie odrobina wprawy i wyczucia. Plus jest taki, że nieważne jak będą wyglądały pierogi i tak będą smakować wyśmienicie! Sprawdziliśmy w praktyce.

Burrata nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją również podawać na drugi dzień z pomidorami, polaną sosem balsamicznym i posypaną świeżą bazylią. PYCHA!

Składniki na Mozzarellę:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Mozzarelli
  • 3,5 g (1 niepełna łyżeczka) kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody lub 80 ml soku z cytryny
  • 1,25 ml (ok. 14 kropel) podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Składniki na Ricottę:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Ricotty
  • 5 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml  chłodnej wody
  • 14 g (1 łyżka) masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 5 g soli

Sprzęt:

  • garnek
  • garnek do przelania serwatki
  • rózga / ubijak
  • chochla lub łyżka z dziurkami
  • łyżki
  • 2 sitka lub durszlaki
  • chusta serowarska
  • miska
  • miska lub deska do Mozzarelli
  • miseczka z lodowatą wodą

Przepis na Mozzarellę w ekspresowym tempie:

1. Przelej mleko do garnka.

2. Do zimnego mleka dodaj rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

3. Powoli podgrzej mleko do temperatury 32 – 33°C. Powinieneś zauważyć małe kawałeczki skrzepu.  Jeżeli nie zauważysz żadnych oznak koagulacji, podnieś temperaturę do 37°C.

przepis na ser mozzarella

4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Delikatnie mieszaj przez 3o sekund.

5. Podgrzej mleko do 37 – 40°C. Skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Odstaw na 3 – 5 minut.

przepis na ser mozzarella

6. Sitko połóż na drugim garnku. Serwatka będzie niezbędna do przygotowania Ricotty.

7. Przenieś skrzep na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru serwatki.

8. Na tym etapie możesz dodać odrobinę soli do skrzepu.

Przepis na Ricottę:

1. Dodaj mleko do serwatki. Dokładnie wymieszaj.

2. Podgrzej do temperatury 79°C. Cały czas delikatnie mieszaj. W trakcie podgrzewania powinien pojawić się skrzep.

przepis na burrate

3. Jeżeli serwatka jest nadal mleczna dodaj do niej partiami rozpuszczony kwasek cytrynowy.

4. Odstaw na 5 minut.

5. Za pomocą łyżki z dziurkami przenieś Ricottę na sitko wyłożone chustą serowarską.

Pozostała serwatkę wykorzystamy do produkcji Mozzarelli.

przepis na burrate

6. Pozostaw do ocieknięcia na 3 minuty.

7. Przełóż Ricottę do miski. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

przepis na burrate

Przepis na Burratę:

1. Podgrzej Serwatkę do 80°C.

2. Dodaj sól do serwatki. Dokładnie wymieszaj.

3. Odciśnięty skrzep Mozzarelli przełóż na chochlę i zanurz w gorącej serwatce na ok. 10 – 15 sekund.

przepis na ser mozzarella

4. Wyjmij skrzep i przełóż do miski lub na deskę. Szybko zagniataj łyżkami lub ręką, tak jak cisto chlebowe. Uwaga! Skrzep jest bardzo ciepły.

przepis na ser mozzarella

  • dzięki zagniataniu równomiernie rozprowadzasz ciepło do wnętrza Mozzarelli i nadajesz mu odpowiedniej konsystencji

5. Powtarzaj pkt. 18 i pkt. 19 do momentu aż uzyskasz gładki i błyszczący ser, o ciągnącej, gumowatej konsystencji.

6. Za pomocą palców spłaszcz Mozzarellę, tak aby miała minimum 7 cm na 7 cm.

7. Na środek nałóż wcześniej przygotowaną Ricottę. Złącz ze sobą przeciwległe boki Mozzarelli tworząc mała paczuszkę. Dokładnie zlep krawędzie, aby Ricotta nie wypłynęła.

przepis na burrate

8. Umieść zawiniątko w gorącej serwatce na 8 – 10 s, aby krawędzie dobrze się skleiły.

9. Przenieś do miseczki z lodowatą wodą. Poczekaj, aż ser się ochłodzi.

przepis na burrate

10. Gotowe!

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”.  Znajdziesz tam m.in. odpowiedź na najbardziej nurtujące pytania „Dlaczego Mozzarella nie rozciąga się?”, a „Ricotta po raz kolejny nie wyszła?”

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

 

3 komentarze

  • Bestia

    Burrata to straciatella (porwana mozzarella wymieszana ze świeżą słodką śmietanką) zamknięta w skórę od mozzarelli. Nie wiem skąd pomysł na tą ricottę

    • Pracownia Serów

      Naszym zdaniem jest to idealny sposób na wykorzystanie serwatki powstałej po produkcji sera. Oczywiście, „nadzienie” można przygotować wedle własnych upodobań 🙂

      • CBJ

        Owszem, to faktycznie dobry sposob na wykorzystanie Ricotty, ale wtedy nie jest to już Burrata, bo nie ma Straciatelli w środku zgodnie z oryginalnym przepisem (we wloszech nazywają taką wersję wtedy Burrottą = Burrata + Ricotta).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.