Pleśń pod woskiem
Pleśń pod woskiem może wyprowadzić z równowagi nawet najbardziej zaprawionego w boju serowara.
Parafinowanie serów jest jedną z bardziej popularnych form dojrzewania sera. Zawoskowany ser nadal dojrzewa chroniony przed niekontrolowanym zakażeniem z zewnątrz np. pleśnią, nie wysycha, a jego pielęgnacja staje się dużo prostsza. Więcej informacji odnośnie parafinowania i innych powłok serowarskich znajdziesz TUTAJ.
Co zrobić jeżeli zauważysz pleśń pod woskiem? Jakie są przyczyny i czy można tego uniknąć?
Przyczyny:
1. Wilgotna powierzchnia sera
Ser nie miał wystarczająco suchej skórki, albo został zawoskowany zbyt wcześnie. W „najlepszym” przypadku pod woskiem pojawi się pleśń, w najgorszym – ser zacznie gnić.
2. Za niska temperatura parafiny
Niewłaściwa temperatura parafiny nie zniszczy pleśni na skórce. W efekcie pleśń zacznie rozwijać się pod parafiną.
3. Niedokładne nałożenie parafiny
W powierzchni wosku pozostały mikro dziurki lub pęknięcia. Pamiętaj, że pleśń do rozwoju potrzebuje dostępu tlenu.
4. Parafina nie przylega do powierzchni sera
Jeżeli parafina nie będzie ściśle przylegała do powierzchni sera, w wolnych przestrzeniach zacznie rozwijać się pleśń.
Rozwiązanie:
1. Ser należy zawoskować raz jeszcze. W tym celu:
- zdejmij parafinę z sera
- dokładnie usuń wszystkie ogniska pleśni
- dokładnie przetrzyj całą powierzchnię sera: solanką / wodą z octem / wodą ze spirytusem
- pozostaw do całkowitego wyschnięcia powierzchni sera (pielęgnuj na suchą skórkę)
- ponownie i z największą uwagą, pokryj ser parafiną
2. W żadnym wypadku nie wyrzucaj sera!
3. Zwróć uwagę na właściwą temperaturę parafiny (ok. 130 – 150°C) oraz na dokładność podczas jej nakładania.
4. Pozwól parafinie wystygnąć, zanim umieścisz ser w lodówce / dojrzewalni. Zbyt szybkie schłodzenie może spowodować popękanie parafiny.