Postaw mi kawę na buycoffee.to

Paneer

przepis na paneer
Paneer

Paneer

Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Z 2 litrów mleka otrzymamy ok 40 dag sera.

Paneer po przygotowaniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 2 litry świeżego tłustego mleka lub mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml wody
  • sól
  • przyprawy – opcjonalnie

Przybory:

  • garnek
  • durszlak
  • gaza / chusta serowarska / pielucha tetrowa
  • termometr
  • duża łyżka

Przepis na Paneer:

1. Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.

2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu.

przepis na paneer

3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny.

przepis na paneer

4. Mieszaj dalej przez kolejne 3 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia.

5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu.

6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzep

przepis na paneer

7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia.

przepis na paneer

8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik

9. Przełóż paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz.przepis na paneer

10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą.

Przepis na paneer

11. Gotowe!

 

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”. 

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

 

3 komentarze

  • Milena

    Robię dokładnie tak jak w przepisie tylko na koniec prasuje ser ciężarem takim w jakim było gotowane mleko np mleko w garnku 30l robię w nim paneer po przelaniu na sito garnek myje i napelniam wodą i dociskam nim ser ok 2-3 h później kroję go w kostkę 1×1 wrzucam do słoiczków z ulubionymi przyprawami ostatnio uwielbiam z nitkami chili papryką wędzona i czosnkiem i zalewam olejem z pestek winogron…. Pycha do salat … A i olej można wykorzystać do vinegre
    A teraz jeszcze udoskonalilam ser poprzez moczenie go po pokrojeniu w kostkę zanurzam na durszlaku w solanke później zostawiam do odciekniecia i słoiki?

  • Jan

    Robiłem ten ser kilka razy bo rodzinka bardzo go lubi 🙂 U mnie ten skrzep wychodził taki drobny, nie wiem, czy to nie jest jakiś błąd, który robię po drodze. Dodaję soku z cytryny. Wczoraj robiłem z 3 litrów mleka – 2 litry koziego + litr krowiego i wyszło mi może 300 gram. Mleko kozie stało od środy w lodówce, krowie podobnie — krowie to była chyba Piątnica, świeże nie UHT. Dodaję do niego wędzoną paprykę i ciut soli i jest mega.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.