Paneer
Paneer
Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.
Z 2 litrów mleka otrzymamy ok 40 dag sera.
Paneer po przygotowaniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Składniki:
- 2 litry świeżego tłustego mleka lub mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml wody
- sól
- przyprawy – opcjonalnie
Przybory:
- garnek
- durszlak
- gaza / chusta serowarska / pielucha tetrowa
- termometr
- duża łyżka
Przepis na Paneer:
1. Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu.
3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny.
4. Mieszaj dalej przez kolejne 3 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia.
5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu.
6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzep
7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia.
8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik
9. Przełóż paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz.
10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą.
11. Gotowe!
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
3 komentarze
Milena
Robię dokładnie tak jak w przepisie tylko na koniec prasuje ser ciężarem takim w jakim było gotowane mleko np mleko w garnku 30l robię w nim paneer po przelaniu na sito garnek myje i napelniam wodą i dociskam nim ser ok 2-3 h później kroję go w kostkę 1×1 wrzucam do słoiczków z ulubionymi przyprawami ostatnio uwielbiam z nitkami chili papryką wędzona i czosnkiem i zalewam olejem z pestek winogron…. Pycha do salat … A i olej można wykorzystać do vinegre
A teraz jeszcze udoskonalilam ser poprzez moczenie go po pokrojeniu w kostkę zanurzam na durszlaku w solanke później zostawiam do odciekniecia i słoiki?
adam
W jednym z przepisów na YT zalecają także przepłukanie pod bieżącą wodą w celu pozbycia się kwaśnego smaku.
Jan
Robiłem ten ser kilka razy bo rodzinka bardzo go lubi 🙂 U mnie ten skrzep wychodził taki drobny, nie wiem, czy to nie jest jakiś błąd, który robię po drodze. Dodaję soku z cytryny. Wczoraj robiłem z 3 litrów mleka – 2 litry koziego + litr krowiego i wyszło mi może 300 gram. Mleko kozie stało od środy w lodówce, krowie podobnie — krowie to była chyba Piątnica, świeże nie UHT. Dodaję do niego wędzoną paprykę i ciut soli i jest mega.