Ostry serek kanapkowy z migdałów
Ostry serek kanapkowy zachwyci fanów pikantnych smaków. Jego kremowa konsystencja kontrastuje z ostrością papryczek jalapenos.
Ten ostry serek kanapkowy z migdałów wprowadzi trochę smaku do codziennej rutyny. Przepis jest prosty i wymaga dosłownie kilku składników. Uwierz nam na słowo, warto go wypróbować.
Składniki:
- 400 g moczonych migdałów (minimum 8 godzin)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej (opcjonalnie)
- pół szklanki marynowanych papryczek jalapenos (ilość wedle upodobania)
- 1/2 do 3/4 szklanki zalewy z papryczek
Sprzęt:
- miska do namoczenia migdałów
- blender kielichowy / malakser
- silikonowa łopatka
- łyżka
- miska
Przepis:
1. Odcedź namoczone wcześniej migdały i usuń z nich brązową skórkę.
2. Zalej migdały wrząca wodą i odstaw na około 1 minutę. Dzięki temu pozbędziesz się niechcianych bakterii.
3. Przenieś wszystkie składniki do blendera.
Zacznij od najmniejszej ilości zalewy z papryczek. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość.
4. Miksuj do momentu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Jeżeli lubisz wersję bardziej kremową, możesz dodać więcej zalewy i wydłużyć czas miksowania.
5. Posmakuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub przypraw.
6. Przełóż serek do miseczki.
7. Gotowe!
Przechowuj w lodówce do 7 dni.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.