Mleko sojowe – prosty przepis na domowe mleko sojowe
Na wstępie musimy zaznaczyć, że mleko sojowe wykonane samodzielnie w domu ma smak. I do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Mleko sojowe, dostępne w sklepie, poddawane jest wielu procesom, które w efekcie mają je sensorycznie zbliżyć do mleka krowiego. W efekcie, mleko sojowe pozbawiane jest … smaku. Jest to wada, ale również zaleta. Nie wszyscy tolerują smak soi (szczególnie na początku).
Przepis na mleko sojowe jest wyjątkowo prosty. Wystarczy blender, garnek oraz sitko wyłożone gazą. Jednak jest czasochłonny i ten aspekt trzeba wziąć pod uwagę. Tak jak w przypadku innych wegańskich przysmaków, ziarno trzeba wcześniej namoczyć. W przypadku tego przepisu na mleko sojowe, jest to aż 10 godzin. W związku z tym, najlepiej ziarna zalać wodą i zostawić na noc.
Ten przepis na mleko sojowe ma jeden wielki plus. Stanowi on idealną podstawę do przygotowania Tofu! Wypróbujcie nasz przepis na Tofu koniecznie 🙂
Z tego przepisu uzyskasz ok. 1200 ml mleka sojowego (medium)
Składniki:
- 170 g ziarna soi
- 1 425 ml przegotowanej wody
- 0,5 szklanki wody na wszelki wypadek (pkt. 11)
Sprzęt:
- miski
- blender
- garnek ok. 5 l
- łyżka (najlepiej drewniana)
- durszlak / sitko
- gaza / chusta serowarska
Przepis:
1. Kilkukrotnie opłukać ziarna soi.
2. Przełożyć ziarna do miski i zalać wodą, tak aby poziom wody znajdował się ok. 10 cm nad ziarnami soi.
3. Pozostaw ziarna w temperaturze pokojowej na minimum 10 godzin.
Dobrze namoczone ziarno nie posiada ciemnych ani twardych elementów.
4. Przełóż soję do sitka i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
5. W dużym garnku zagotuj 711 ml wody.
6. Podziel ziarno na 2 części. Ułatwi to zdecydowanie blendowanie ziaren soi.
7. Do każdej z części, podczas blendowania, dodaj 237 ml wody. Łącznie podczas blenodwania należy dodać 474 ml wody.
8. Postaraj się zblendować ziarna jak najdrobniej (ok. 2 – 3 min na wysokich obrotach).
9. Jeżeli w blendarze pozostaną jakieś resztki, wypłucz go 120 ml wody.
10. Przelej masę do garnka z wrzącą wodą.
11. Doprowadź masę do wrzenia, ciągle mieszając.
Uwaga! Masa zaczyna bardzo szybko i niespodziewanie kipieć! W takim przypadku, dolej do masy trochę chłodnej wody.
12. Umieść chustę serowarską / gazę na durszlaku.
13. Przelej wszystko do durszlaka. Postaraj się wycisnąć jak najwięcej płynu.
Uwaga! Masa jest baaardzo gorąca.
14. Przełóż masę do miseczki i zalej pozostałą ilością wody. Dokładnie wymieszaj i ponownie odciśnij płyn.
15. Przelej mleko do czystego garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut. Uważaj, aby mleko się nie przypaliło.
16. Gotowe!
Uwagi:
- mleko sojowe stanowi idealną podstawę do produkcji Tofu
- mleko sojowe można mrozić przez 5 dni, należy je wyjąć ok. 30 minut przed przygotowaniem tofu, do ogrzania
- mleko sojowe można rozcieńczyć wodą, gdyby okazało się zbyt intensywne w smaku
- jeżeli mleko zbyt intensywnie smakuje soją, można je gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 – 40 min (nie próbowaliśmy)
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.