Postaw mi kawę na buycoffee.to
Mleko krzepnie za szybko problem rozwiązanie

Mleko krzepnie za szybko

Mleko krzepnie za szybko problem rozwiązanie

Czy zdarzyła się Tobie sytuacja, że po dodaniu podpuszczki mleko zaczęło natychmiast koagulować? Jest to jedna z oznak za dużego zakwaszenia mleka. W efekcie powstaje bardzo drobny skrzep.

Przyczyny:

1. Kultury starterowe

  • zbyt duża ilość starterowych kultur bakterii mogła za mocno zakwasić mleko.
  • do zbytniego zakwaszenia mleka mógł doprowadzić również zbyt długi czas dojrzewania mleka, po dodaniu kultur starterowych.

Rozwiązanie:

1. Podczas następnej produkcji sera zmniejsz ilość kultur starterowych dodawanych do mleka.

2. Przygotowując ser, skróć czas dojrzewania mleka po dodaniu bakterii starterowych.

 


McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2007

www.culturesforhealth.com

2 komentarze

  • jadelka

    Czy gdy dam zbyt dużo podpuszczki to również mleko za szybko skrzepnie i jak to wpłynie na ser?
    Czy jeśli dałem zbyt mało podpuszczki i zrobił się nie skrzep tylko skrzepik to mogę wymieszać, podgrzać do 38 st i dodać jeszcze raz podpuszczkę?

    • Pracownia Serów

      Za dużo podpuszczki może zmienić smak i konsystencję sera, a później wpłynąć niekorzystnie na proces dojrzewania.
      Jeżeli doda się za mało podpuszczki, trzeba wydłużyć czas i poczekać, aż skrzep osiągnie odpowiednią konsystencję.
      Czasami jakość i wiek podpuszczki mają wpływ na jakość skrzepu.
      Warto wcześniej wykonać próbę podpuszczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.