Domowy ser typu Mascarpone
Przepis na ser Mascarpone.
Mascarpone to tradycyjny ser, wytwarzany od końca XVI wieku we włoskiej Lombardii. Produkowany jest ze śmietany. Jego delikatna konsystencja i rewelacyjny smak sprawiają, że jest idealną podstawą do wielu deserów, między innymi bardzo popularnego Tiramisu.
Tradycyjnie, ser Mascarpone, przygotowywany jest z tłustej, 36% śmietany. W tym przepisie można użyć śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (nawet 12%), a w efekcie przygotować ser Mascarpone w wersji light.
Wydajność: z 1 litra śmietany 36% otrzymasz 500 g sera
Składniki:
- 1 l śmietany 36% (można użyć chudszej, nawet 12%)
- 2 łyżki soku z cytryny (30 ml)
Sprzęt:
- mniejszy i większy garnek do kąpieli wodnej
- termometr
- chusta serowarska / podwójnie złożona gaza
- sitko
- łyżka
- miska
Przepis:
- Podgrzej śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 75°C – 80°C.
- Dodaj sok z cytryny.
- Mieszaj do momentu, aż poczujesz, że śmietana zgęstniała.
- Wyjmij garnek ze śmietaną z kąpieli wodnej.
- Odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
- Przygotuj piramidę ociekową z miski i sitka wyłożonego podwójnie złożoną chustą serowarską lub gazą.
- Przelej do sitka śmietanę.
- Zwiąż rogi chusty lub nakryj sitko ze śmietaną talerzykiem.
- Odstaw do lodówki na 12 godzin.
- Przełóż serek do miseczki.
- Gotowe
Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia
UWAGI:
- pamiętaj, że tłuszcz wchłania zapach. Podczas ociekania śmietany, sprawdź czy nie masz w lodówce żadnych „pachnących” produktów
Jeżeli spodobał Ci się przepis, rozważ wsparcie naszego bloga.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
5 komentarzy
Konrad
Czy do tego przepisu należy użyć śmietany (kwaśnej) czy śmietanki (tzw. kremówki)?
Pracownia Serów
Zdecydowanie kremówki 🙂
Ula
Piszę że można zrobić ze śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu. Czy np z 18 się uda? Pozdrawiam
Kasia
Ile czasu można przechowywać śmietankę w lodowce?
Edyta
Czy plyn ma jakies wlasciwosci odzywcze (np.jak serwatka) i do czego mozna go wykorzystac?