Postaw mi kawę na buycoffee.to
przepis na ser mascarpone

Domowy ser typu Mascarpone

Przepis na ser Mascarpone.

przepis na ser mascarpone

Mascarpone to tradycyjny ser, wytwarzany od końca XVI wieku we włoskiej Lombardii. Produkowany jest ze śmietany. Jego delikatna konsystencja i rewelacyjny smak sprawiają, że jest idealną podstawą do wielu deserów, między innymi bardzo popularnego Tiramisu.

Tradycyjnie, ser Mascarpone, przygotowywany jest z tłustej, 36% śmietany. W tym przepisie można użyć śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (nawet 12%), a w efekcie przygotować ser Mascarpone w wersji light.

Wydajność: z 1 litra śmietany 36% otrzymasz 500 g sera

Składniki:

  • 1 l śmietany 36% (można użyć chudszej, nawet 12%)
  • 2 łyżki soku z cytryny (30 ml)

Sprzęt:

  • mniejszy i większy garnek do kąpieli wodnej
  • termometr
  • chusta serowarska / podwójnie złożona gaza
  • sitko
  • łyżka
  • miska

Przepis:

  1. Podgrzej śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 75°C – 80°C.
  2. Dodaj sok z cytryny.przepis na ser mascarpone
  3. Mieszaj do momentu, aż poczujesz, że śmietana zgęstniała.
  4. Wyjmij garnek ze śmietaną z kąpieli wodnej.
  5. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
  6. Przygotuj piramidę ociekową z miski i sitka wyłożonego podwójnie złożoną chustą serowarską lub gazą.przepis na ser mascarpone
  7. Przelej do sitka śmietanę.
  8. Zwiąż rogi chusty lub nakryj sitko ze śmietaną talerzykiem.
  9. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
  10. Przełóż serek do miseczki.przepis na ser mascarpone
  11. Gotowe

Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia

UWAGI:

  • pamiętaj, że tłuszcz wchłania zapach. Podczas ociekania śmietany, sprawdź czy nie masz w lodówce żadnych „pachnących” produktów

buycoffeeto pracownia serow
Jeżeli spodobał Ci się przepis, rozważ wsparcie naszego bloga.

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”. 

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.