Labneh – ser jogurtowy w marynacie
Przepis na Labneh czyli ser jogurtowy w marynacie
Zawsze przygotowywaliśmy ten ser myśląc, że jest to po prostu ser jogurtowy w oliwie. Okazuje się jednak, że ten ser nosi swoją nazwę: Labneh.
Przepis na ser jogurtowy jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Ponadto umieszczając go w oliwie z ulubioną mieszanką ziół jesteśmy w stanie nadać mu dowolnego aromatu. Niezaprzeczalnie tak podany ser jest bardzo efektowny.
Składniki:
- 1 litr domowego jogurtu (z tego przepisu) lub 2 duże opakowania (ok. 800 g) dobrej jakości jogurtu greckiego
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron, jeżeli nie lubisz smaku oliwy
- sól
- suszone lub świeże zioła według upodobań, w naszym przypadku są to:
- bazylia
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- czosnek
- chili
- pieprz
Sprzęt:
- durszlak lub sitko
- miski
- chusta serowarska lub gaza (do kupienia w aptece na metry)
- łyżka
- gumka recepturka lub talerz
- zamykany słoik
Przepis:
- Ustaw sitko na misce i wyłóż je podwójną warstwą chusty serowarskiej lub gazy. Dzięki temu jogurt nie przeleci nam przez sitko, tylko będzie powoli ociekał z nadmiaru serwatki.
- Przełóż jogurt do miski i dodaj łyżeczkę soli. Pamiętaj, że ser zmniejszy swoją objętość, więc uważaj z ilością soli.
- Przełóż jogurt do sitka wyłożonego chustą serowarską lub gazą.
- Zwiąż końce chusty serowarskiej gumką recepturką lub połóż na sitku talerzyk. Dzięki temu jogurt nie będzie wchłaniał zapachów.
- Umieść całą piramidę z jogurtem w lodówce na minimum 2 dni. Po tym czasie serek uzyska bardzo gęstą konsystencję idealną do stworzenia kulek.
- Wyjmij ser z lodówki i przełóż na talerzyk lub miskę.
- Posmaruj ręce oliwą i z kawałków sera tocz kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na dno słoika wlej odrobinę oliwy i włóż pierwszą część serowych kulek. Posyp ulubionymi przyprawami. Zalej oliwą. I tak do ostatniej kulki.
- Umieść słoik z serem w lodówce na 2 – 3 dni. W tym czasie przejdzie on aromatem marynaty.
- Gotowe.
Ser można przechowywać w lodówce:
- jeżeli zastosowałeś suszone zioła 3 – 4 tygodnie,
- jeżeli zastosowałeś świeże zioła do 1 tygodnia.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂