Jibneh Arabieh- arabska wersja fety
Przepis na ser Jibneh Arabieh.
Ser Jibneh Arabieh pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest to biały ser, który smakiem i konsystencją przypomina grecką fetę. Tradycyjnie wykonywany jest z mleka koziego lub owczego, jednak można go przygotować również w wersji z mleka krowiego.
Przepis na ser Jibneh Arabieh jest dużo prostszy w wykonaniu w porównaniu do greckiej fety.
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz 3 szt sera po ok 100 g
Składniki:
- 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 1 g chlorku wapnia rozpuszczony w 30 ml niechlorowanej wody
- podpuszczka zgodnie z zaleceniami
- 50 ml niechlorowanej wody
- 1,25 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
- 50 ml maślanki lub bakterie mezofilne
- 2 – 3 g soli
Solanka:
- 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
Sprzęt:
- garnek z pokrywką
- termometr
- łyżka
- chochla
- nóż
- sitko lub durszlak
- chusta serowarska lub gaza
- talerz
- ręcznik papierowy
Przepis:
- Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej mleko do temperatury 30 – 35°C, ciągle mieszając, aby równomiernie się ogrzało.
- Dodaj do mleka bakterie / maślankę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
- Dodaj do mleka sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 8 minut.
- Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 1 godzinę.
- Sprawdź złom. Jeżeli skrzep ma odpowiednią, zwartą konsystencję, pokrój go na 1 cm sześciany.
- Odstaw skrzep na 5 minut.
- Delikatnie przemieszaj skrzep. Jeżeli zauważysz jakieś większe kawałki, rozdrobnij je na mniejsze. Odstaw na kolejne 5 minut.
- Ponownie delikatnie przemieszaj. Odstaw na 15 minut, aby skrzep osiadł na dnie garnka.
- Przełóż skrzep do sitka i pozostaw do ocieknięcia przez 1 godzinę.
- Dodaj do skrzepu sól, dokładnie wymieszaj.
- Zacznij formować ser. Mocno ściskaj skrzep, aby wycisnąć z niego dodatkową serwatkę.
- Ser powinien kształtem przypominać wrzeciono, w najgrubszym miejscu powinien mieć ok 3 cm.
- Połóż ser na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i przykryj go kolejną warstwą ręcznika.
- Włóż do lodówki na 8 godzin (najlepiej na całą noc).
- Przełóż ser do solanki. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki.
- Gotowe!
UWAGI:
- możesz ser zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂