Jak przygotować deskę serów? Krok po kroku
Jeżeli jesteś dumnym twórcą i producentem serów, Twoje wyroby powinny mieć odpowiednią oprawę 🙂 Nie ma to jak pochwalić się swoimi serami, a ten błysk w oczach gości jest bezcenny 😀 Warto się trochę wysilić.
Poniżej znajdziesz informacje jak przygotować deskę serów, krok po kroku.
KROK 1. Deska do serów
Wybór deski jest o tyle ważny, że stanowić ona będzie tło dla Twojej kompozycji serowej. Więc potraktuj jej wybór bardzo poważnie.
Pamiętaj, że im większa deska, tym lepiej. Każdy z gości będzie miał dostęp do serów oraz będzie więcej miejsca na swobodne krojenie.
Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie małych, indywidualnych desek dla każdego z gości.
KROK 2. Sery
Jeżeli wybrałeś już sery do swojej deski serów czas ułożyć je na desce.
Pamiętaj! Sery należy wyjąć z lodówki minimum 1 godzinę przed ich podaniem!
Oznacz sery
Jeżeli nie masz czasu, albo możliwości opowiedzieć gościom w kilku zdaniach o wybranych serach, dobrym rozwiązaniem jest ich podpisanie. Przykładowo, możesz umieścić na nich chorągiewki z nazwą sera.
Kolejność ma znaczenie
Jest to jedna z najważniejszych zasad tworzenia deski serów. Sery ułóż w okręgu (tarcza zegara), zgodnie z rosnącą intensywnością smaku zaczynając od godziny „6”. Zaczynamy od serów kremowych, świeżych i delikatnych, następnie przechodzimy do serów z porostem białej pleśni, krótko dojrzewających, półtwardych, twardych, maziowych i kończąc na serach z niebieską pleśnią. Dlaczego? Dlatego, że mocniejsze sery np. Gorgonzola, mogą przyćmić smak słabszych i delikatniejszych serów np. Brie.
To samo dotyczy serów w obrębie tej samej grupy. Zawsze staraj się stopniować smak, konsystencję i aromat.
Ponadto, dzięki temu, Twoi goście będą wiedzieli w jakiej kolejności mają konsumować ser.
Wystarczająco dużo miejsca.
Układając sery na desce pamiętaj o tym, aby ułożyć je w taki sposób, aby zachować wokół nich delikatny margines przestrzeni.
Dzięki temu uda Ci się zapobiec stykaniu się serów, co uniemożliwi mieszaniu się smaków.
Umożliwi to również spokojny dostęp do sera oraz jego dalszego krojenia. Co czasami jest trudne, jeżeli ser jest obłożony masą dodatków.
Jak kroić?
Ukrój kilka kawałków z każdego sera. Dzięki temu goście będą wiedzieli, w jaki sposób dany ser należy kroić.
Pamiętaj! Jeden cały blok sera jest lepszy, niż w kawałkach. Dzięki temu nie wyschnie tak szybko.
KROK 3. Dodatki
Czas na dodatki. Pamiętaj jednak, umiar to podstawa!
Coś słodkiego
Jabłka, gruszki czy winogrona to zawsze dobry pomysł.
Nie zapomnij o suszonych morelach czy rodzynkach.
Coś słonego
Oliwki czy orzechy, pasują do wszystkiego.
Coś mięsnego
Jeżeli wśród gości będziesz miał smakoszy mięsnych rarytasów nie zapomnij o salami czy prosciutto.
Pieczywo
Podstawa każdej deski serów. Najbardziej wykwintna jest bagietka, ale krakersy również się sprawdzą.
Coś mokrego
Kolejna grupa dodatków, której nie może zabraknąć. Uniwersalne „mazidło”? Miód!
KROK 4. Wino i piwo
Dobór trunków do sera to najbardziej wymagająca część podczas tworzenia deski serów. Czym się kierować? Najlepiej swoim smakiem.
Czy to będzie wino czy piwo, zawsze wybieraj takie, które będą smakować Tobie. Eksperymentuj.
Pamiętaj jednak, że wino czy piwo nie powinny konkurować smakiem z serami, a się uzupełniać lub podkreślać swoje walory. W praktyce oznacza to, że wraz ze wzrostem intensywności smaków sera, powinien wzrastać smak i intensywność trunków. Więc im delikatniejsze sery, tym delikatniejsze wina czy piwa, a im bardziej dojrzałe, wyrazistsze sery, tym mocniejszy i pełniejszy smak alkoholi.
KROK 5. Noże
Do każdego sera lub przynajmniej do każdego gatunku sera, powinieneś przygotować osobny nóż. Dzięki temu unikniesz mieszania się smaków.
W żadnym wypadku nie wbijaj noża w ser! Jest to bardzo duże faux pas. Nóż powinien leżeć obok sera.
BRAWO! Właśnie udało się Tobie przygotować idealną deskę serów 🙂
Krótkie podsumowanie całej wiedzy o tym, jak przygotować deskę serów, znajdziesz w artykule „Deska serów – skrót najważniejszych informacji”.
Pamiętaj, że wszystkie artykuły odnośnie deski serów znajdziesz w naszym dziale „Deska serów”.