Gorzki smak sera
Gorzki smak sera najczęściej pojawia się w serach dojrzewających oraz o niskiej zawartości tłuszczu.
Podczas dojrzewania sera następuje ciągły rozpad białek, który ma zasadniczy wpływ na rozwój ostatecznego smaku i struktury sera. Jednak proces ten powoduje powstanie peptydów, których duże stężenie objawia się gorzkim smakiem. Ponieważ peptydy są rozpuszczalne w tłuszczu, gorzknienie sera, w dużej mierze, związane jest z serami o niższej zawartości tłuszczu.
Przyczyny:
1. Podpuszczka / koagulant
Przyczyna może leżeć w zastosowanej podpuszczce lub innym koagulancie. Przykładowo zastosowanie podpuszczki mikrobiologicznej w serach długodojrzewających (powyżej 6 miesięcy) może spowodować zgorzknienie sera. Więcej informacji o podpuszczce mikrobiologicznej znajdziecie TUTAJ.
Gorzki smak sera może być również skutkiem użycia zbyt dużej ilości podpuszczki.
2. Bakterie starterowe
- zmiana bakterii starterowych
- zbyt duża ilość bakterii starterowych
- przeterminowane bakterie starterowe
3. Niska zawartość soli
Zbyt mała ilość soli może wpłynąć na smak sera i z czasem spowodować jego zgorzknienie.
4. Brak właściwej higieny
- niewłaściwe przechowywanie mleka
- używanie niewysterylizowanych narzędzi lub nieprzestrzeganie zasad higieny podczas produkcji sera.
Rozwiązanie:
1. Upewnij się, że używasz właściwej podpuszczki (np. zwierzęcej) do produkcji sera dojrzewającego. Jeżeli dodałeś odpowiednią podpuszczkę, a smak nadal jest gorzki, zmniejsz jej ilość.
2. Upewnij się, że używasz świeżych bakterii starterowych zgodnie z dawkowaniem.
3. Zawsze upewnij się, że dodajesz do sera właściwą (zgodnie z przepisem) ilość soli. Jeżeli ser nadal ma gorzkawy posmak, zwiększ ilość soli.
4. Przed przystąpieniem do produkcji sera upewnij się, że mleko było właściwie przechowywane, a narzędzia są sterylne i czyste.
McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2007
2 komentarze
Lucjusz
Gorzki ser może być również winą metodą karmienia krów. Czasami zdarza mi się, że ser zrobiony z mleka od krowy karmionej dużą ilością kiszonki jest gorzkawy.
Sławek
Mam właśnie ten problem, mam wręcz nieograniczony dostęp do takiego mleka, i ser w smaku jest gorzkawy.