Ser typu Fromage Blanc
Przepis na ser Fromage Blanc.
Wydajność: z 1 litra mleka uzyskasz ok 250 g sera
Składniki:
- 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 60 ml śmietany 30 -36%
- 250 ml maślanki
- 6 łyżek soku z cytryny (90 ml)
- sól
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- łyżka
- chochla
- chusta serowarska lub gaza
- sitko lub durszlak
Przepis:
- Dodaj do mleka śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej mleko do temperatury 80°C.
- Dodaj maślankę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 10 minut do wytworzenia się skrzepu.
- Przenieś skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską.
- Zwiąż rogi chusty lub gazy i powieś ocieknięcia na 6 – 8 godzin w temperaturze pokojowej.
- Przenieś ser do pojemnika i dopraw solą do smaku.
- Gotowe.
Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂