Fiński ser pieczony Leipäjuusto
Przepis na fiński ser pieczony Leipäjuusto
Leipäjuusto jest to tradycyjny fiński ser pieczony wytwarzany z mleka krowiego lub reniferowego. Inaczej nazywany jest serem chlebowym. Jego charakterystyczną cechą jest to, że podczas jedzenia wydaje z siebie skrzypiący dźwięk. Fiński ser pieczony często serwowany jest w ramach śniadania z dżemem z maliny moroszki, morelowym lub żurawinowym. Podawany jest również jako dodatek do gorącej kawy.
Od samego początku fiński ser pieczony bardzo nas zaciekawił. Po pierwsze, nie jest to ser w tradycyjnym wydaniu, bo do mleka dodawana jest mąka kukurydziana, sól i cukier. Po drugie, jest zapiekany w piekarniku. Po trzecie „Finnish squeaky cheese”… I się nie zawiedliśmy. Ser jest pyszny, słodkawy i skrzypi w zębach. Idealnie nadaje się jako deser lub pożywne śniadanie.
Wydajność: z 2 l mleka otrzymasz ok 400 g sera
Składniki:
- 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
- 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
- 6 – 8 kropli podpuszczki lub zgodnie z zaleceniami producenta
- 50 ml niechlorowanej wody
- 8 g mąki kukurydzianej
- 6 g soli
- 24 g cukru
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- łyżka
- chochla
- sitko lub durszlak
- chusta serowarska / gaza / tetra
- okrągła blacha to ciasta 10 cm do 15 cm (nie tortownica) lub naczynie żaroodporne
- piekarnik
- talerz większy od foremki
- podkładka pod gorącą blachę
- rękawice kuchenne
Przepis:
- Wymieszaj razem mąkę kukurydzianą, sól i cukier.
- Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do mleka suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
- Cały czas mieszając podgrzewaj mleko do temperatury 38 – 43°C. Uważaj, aby się nie przypaliło.
- Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 30 – 40 min. Po tym czasie sprawdź złom. Jeżeli skrzep nie ma jeszcze właściwej konsystencji, odstaw go na kolejne 5 min.
- Potnij skrzep na 1,5 – 2 cm sześciany. Pozostaw na kolejne 30 min. W tym czasie skrzep osiądzie na dnie garnka.
- Przełóż skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia przez 20 min.
- Po tym czasie przełóż skrzep do blachy lub naczynia żaroodpornego. Odstaw na kolejne 10 – 15 min.
- Jeżeli na powierzchni skrzepu pojawi się serwatka odlej ją za pomocą łyżki lub chochli.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C z włączoną górną grzałką / grillem. Ustaw ruszt powyżej połowy piekarnika, jednak nie pod samą grzałką. Musisz widzieć ser, aby kontrolować jego wygląd.
- Włóż ser do piekarnika. Zapiekaj przez 30 -35 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera.
- Jeżeli podczas opiekania na powierzchni zacznie pojawiać się serwatka, wyjmij ser i odlej ją za pomocą łyżki.
- Kiedy ser się zbrązowi wyjmij go i obróć na drugą stronę. Wykorzystaj w tym celu talerz. Umieść go na górze blachy / naczynia żaroodpornego i szybki ruchem obróć blachę / naczynie, tak aby ser znalazł się na talerzu. Następnie zsuń ser z powrotem do blachy / naczynia. Uważaj, aby się nie poparzyć!
- Włóż ser do piekarnika i opiekaj kolejne 10 -15 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera.
- Wyjmij ser z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowe!
Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi:
- kiedy ser zacznie się przypiekać staraj się nie spuszczać go z oczu. Bardzo szybko się przypala
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
6 komentarzy
Aga
Witajcie 🙂
Czy make kukurydzianą można zastapic inną?
Pozdrawiam 🙂
Pracownia Serów
Nie próbowaliśmy. Ale zawsze namawiamy do eksperymentów… 🙂 Daj znać!
Shigella
Tradycyjnie na Północy kraju ser kroi się w kostkę i wrzuca do kawy z mlekiem.
Smak różni się też w zależności od regionu, na północy jest bardziej miękki i słodki
Pracownia Serów
Super! Dzięki za ciekawe informacje 😀
Tomasz
Witam,
Podjąłem się próby zrobienia tego sera. Po dodaniu podpuszczki i wymieszaniu, cala mąka kukurydziana opadła na dno garnka. Jak temu zaradzić? Powinienem dodać więcej podpuszczki?
Ten O
W przypadku mleka pasteryzowanego mam dodać bakterie?