Zsiadłe mleko. Jak je przygotować w domu?

zsiadłe mleko
Zsiadłe mleko” 12h/24h/48h

Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji.

Jeżeli mamy świeże mleko prosto od krowy, tak jak w innych przypadkach, wygraliśmy wszystko. Latem wystarczy, że wyjmiemy je z lodówki, zimą możemy postawić koło letniego kaloryfera. Po 24 h lub max 48 h otrzymamy zsiadłe mleko.

Jeżeli nie mamy dostępu do mleka świeżego lub mamy jakiekolwiek, nawet najmniejsze podejrzenia co do jego czystości, jakości, możemy użyć mleka pasteryzowanego.

Proces pasteryzacji mleka świeżego możesz przeprowadzić samodzielnie. To nic trudnego. Tu znajdziesz instrukcję. Możesz także kupić takie mleko w sklepie. Pamiętaj, że mleko UHT, nie nadaje się do zrobienia zsiadłego mleka.

Więcej o różnicy pomiędzy mlekiem pasteryzowanym a sterylizowanym UHT przeczytasz tutaj.

Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg. Przepisy znajdziesz tutaj i tutaj

Zsiadłe mleko z mleka pasteryzowanego

Potrzebne nam będą:

  • 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (ok. 70st.C)
  • 3- 4 łyżki kwaśnej śmietany (bez konserwantów, żywe szczepy bakterii)

lub

  • 3 – 4 łyżki zsiadłego mleka z poprzedniej partii

Sprzęt:

  • garnek
  • rózga /ubijak
  • duża łyżka
  • termometr kuchenny

Przepis:

Zanim przystąpisz do działania upewnij się, że sprzęt jest czysty i sterylny.

  1. Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała
  2. Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28 °C
  3. Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury
  4. Do mleka dodaj śmietanę
  5. Dokładnie wymieszaj
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni
  7. W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.

Uwagi:

  1. Śmietana musi posiadać żywe szczepy bakterii, inaczej mleko nie skwaśnieje a zgorzknieje. Mleko poddane pasteryzacji w niskiej temperaturze nie ma w sobie bakterii. W tym celu zakwaszamy je, poprzez dodanie kwaśnej śmietany. Bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego nie dopuszczają do rozwoju bakterii kwasu masłowego lub bakterii gnilnych, które powodują gorzknienie mleka.
  2. Jeżeli do mleka pasteryzowanego dodamy:
    • grzybka kefirowego – mleko o temperaturze. 18-20°C (grzybek to symbiotyczny organizm 2 typów bakterii i drożdży), otrzymamy kefir.
    • śmietanę, zsiadłe mleko, grzybek kefirowy lub ich mieszaninę – mleko o temperaturze 22-28°C otrzymamy zsiadłe mleko (w tej temp. drożdże kefirowe giną)
    • jogurt naturalny – mleko o temperaturze 42°C, otrzymamy jogurt
  3. Kefir i zsiadłe mleko powstają na skutek działania bakterii mezofilnych, bakterie jogurtowe to bakterie termofilne. Więcej o bakteriach dowiecie się z tego artykułu.

 

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”.  Znajdziesz tam odpowiedź m.in. na pytanie „Dlaczego zsiadłe mleko ma gorzki smak?”.

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

 

11 thoughts on “Zsiadłe mleko. Jak je przygotować w domu?

  1. Czy jest jakiś sposób, aby stwierdzić czy śmietana zawiera żywe kultury bakterii? Może, któraś z popularnych i łatwo dostępnych marek nadaje się do tego najlepiej? Czy może lepiej dodać inny kupny produkt z żywymi kulturami jak np. kupne zsiadłe mleko lub maślankę?

    1. Zasada jest jedna – im MNIEJ składników tym lepiej. Najlepsze śmietany mają tylko 2 składniki: śmietankę i kultury bakterii. Jeżeli się nie mylę to ZOTT i Mlekpol mają właśnie takie produkty. Musisz sprawdzić na etykiecie.
      Dobrej jakości zsiadłe mleko również będzie ok.

      1. Ludzie pamietajcie ze dzis nas oszukuja zageszczajac smietanki np KaRAGENEM lub pektynami a to juz bliska droga do raczak jelita wiec nie kupujacie takich produktow i jeszcze jedno kiedys wna poczatku XX wieku jesli ktos dodawal zageszczacze do smietany yogurtow kefirow itp byl zwykłym oszustem a takie zachowanie w srodowisku mleczarskim bylo pietnowane pozniej to juz znacie historie I II wojna swiatowa i rozszalala ekonomia wiecej taniej….ale ludzie sie budzą

    2. Jeszcze 10 lat temu lub więcej kefiry, śmietany i jogurty w kubkach miewały wydęte, podniesione wieczko. Z powodu wydzielającego się w procesie fermentacji CO2. Wtedy były w tych produktach żywe bakterie. W sklepie jeszcze żyły. Często w sklepie była informacja o tym że podniesione wieczko nie oznacza zepsutego produktu. Teraz wszystkie kefiry jogurty i śmietany przed zapakowaniem (albo po zapakowaniu) poddaje się lekkiej pasteryzacji, która nie zmienia smaku, ale zabija bakterie. Za to wieczka są płaskie !!!.

      1. Za to do kefirów zamiast ziaren kefirowych (tzw. grzybków, czyli mieszanki bakterii mezofilnych i drożdży) mleczarnie dają tylko kultury bakteryjne.

    1. Bakterie z kwaśniej śmietany to nie to samo co bakterie jogurtowe. Główna różnica to fakt, że te pierwsze to bakterie mezofilne, a bakterie jogurtowe to bakterie termofilne. Oznacza to, że zakres temperatur, w których bakterie najlepiej rozwijają się jest inny.
      Wszystkie informacje zawarliśmy w uwagach pod artykułem 🙂

  2. Czy mleko powinno zsiadać się w zamkniętym czy otwartym naczyniu? Gdy mleko już się zsiądzie powinno się go trzymać w lodówce czy poza nią? No i jak długo takie mleko można przechowywać?

    1. Dołączam się do pytania kolegi Wojtka.

      Ja robię zsiadłe mleko z mleka świeżego „od prawdziwej krowy”, jednak gdy takie mleko w przykrytym kubku postoi 3 doby poza lodówką to na powierzchni, tj. na śmietanie zaczynają się pojawiać okrągłe białe plamki i nie wiem czy już to nie są „ogniska pleśni” albo coś takiego.

  3. Witam, mam pytanie- czy z kefiru kupionego w sklepie da się zrobić zsiadłe mleko jeżeli nie wsadzimy go do lodówki??? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.