Włoski ser z oliwkami pracownia serów przepis na ser

Włoski ser z oliwkami

Włoski ser z oliwkami to biały i kremowy ser, w którym czuć aromat świeżego mleka. Do przełamania smaku i konsystencji, do sera dodawane są czarne oliwki, które z powodzeniem możesz zastąpić ostrą papryczką lub innym, ulubionym dodatkiem. Możesz również nie dodawać nic i pozostawić ser w wersji bez dodatków.

Właśnie, to jest w piękne w świeżych serach. Mają one tyle wariantów smakowych ilu jest serowarów. Każdy lubi coś innego i u każdego, ten sam ser będzie smakował zupełnie inaczej.

Przepis Włoski ser z oliwkami polecamy szczególnie, jeżeli nie posiadasz jeszcze podpuszczki lub nie chcesz jej używać. Wystarczy wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Ten przepis jak mało który, udowadnia, że produkcja własnego sera nie jest taka trudna i może to zrobić każdy.

Uwagi: Ponieważ do koagulacji używana jest tylko cytryna, skrzep wychodzi bardzo delikatny, dlatego warto chustę serowarską złożyć podwójnie.

Do dzieła!

Składniki:

  • 2 l pełnego mleka
  • 14 g soli niejodowanej
  • 1 cytryna
  • 50 g czarnych oliwek lub innych dodatków

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • wyciskarka do cytrusów
  • trzepaczka / ubijak
  • chochla
  • dwie chusty serowarskie
  • sitko / cedzak
  • miska
  • deska do krojenia
  • nóż
  • łyżka
  • foremka do sera / miseczka

Przepis:

  1. Podgrzej mleko do temperatury 40oC.
  2. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  3. Wyciśnij sok z jednej cytryny.
  4. Dodaj sok z cytryny do ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw na 30 minut.
  6. Wyłóż cedzak podwójnie złożoną chustą serowarską.
  7. Za pomocą chochli, przełóż skrzep delikatnie do cedzaka.
  8. Pozostaw do swobodnego ociekania przez 30 minut.
  9. Posiekaj oliwki.
  10. Przełóż masę serową do miski. Dodaj oliwki i dokładnie wymieszaj.
  11. Wyłóż cedzak czystą chustą serowarską.
  12. Umieść na cedzaku masę serową do ponownego ociekania.
  13. Odstaw na 10 minut.
  14. Umieść ser w formie do sera lub miseczce. Dokładnie dociśnij.
    Jeżeli forma posiada otwory, wyłóż ją folią spożywczą.
  15. Umieść formę z serem w lodówce. Pozostaw ma 1 h.
  16. Wyjmij ser z formy lub podawaj w miseczce.
  17. Gotowe!

Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.

Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.

Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl

ttttttest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.