Postaw mi kawę na buycoffee.to
przepis wegański camembert white ser z nerkowców

Wegański White – ser z białą pleśnią

przepis wegański camembert white ser z nerkowców

Wegański White jest naszą wegańską odpowiedzią na ser Camembert.

Wegański White jest to ser z nerkowców z porostem białej pleśni. Musimy stwierdzić, że ten ser jest godnym naśladowcą swojej oryginalnej wersji. Wyróżnia się delikatną konsystencją, która idealnie współgra z pieczarkową nutą białej pleśni.

Wegański Camembert, tak jak inne sery pleśniowe, nie jest trudny w przygotowaniu, jednak wymaga dużej dozy cierpliwości. Ale jest małe „ale”. W przeciwieństwie do innych serów dojrzewających, tutaj dokładnie widać jak przebiega proces dojrzewania. Nie tylko zmienia się wygląd sera, ale i zapach! Początkowo wyczuwalna będzie delikatna nuta owocowa, która zmieni się z czasem w wyraźną pieczarkową woń. Jest to coś niesamowitego! Od razu zakochasz się w tym serze!

Składniki:

  • 400 g orzechów nerkowca
  • 40 ml oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • max. 80 ml gorącej, filtrowanej wody
  • ok. 0,5 g żywych kultur bakterii mezofilnych
  • ok. 0,2 g kultury Penicillium Candidum
  • 12 – 15 g soli niejodowanej

Sprzęt:

  • miska do namoczenia orzechów nerkowca
  • blender kielichowy / malakser
  • silikonowa łopatka
  • łyżka
  • miseczka
  • forma serowarska
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • pojemnik plastikowy z pokrywką na tyle duży, aby zmieścił się w nim ser

Przepis:

1. Umieść orzechy nerkowca w wodzie i odstaw na minimum 8 godzin do namoczenia.

Orzechy nerkowca możesz również umieścić w garnku z wodą i gotować przez 15 minut.

2. Dokładnie odcedź orzechy i kilkukrotnie przepłucz wodą.

3. Zalej orzechy wrzątkiem i odstaw na minimum 1 – 2 minuty. Dzięki temu pozbędziesz się wszystkich niechcianych bakterii.

4. Odcedź orzechy nerkowca.

przepis wegański camembert white ser z nerkowców

5. Do malaksera wrzuć:

  • namoczone orzechy nerkowca
  • olej kokosowy
  • płatki drożdżowe

6. Wszystko dokładnie zmiksuj na w miarę jednolitą masę. Powinno to zająć ok. 5 minut.

Niezbędne będzie kilkukrotne zdrapywanie wszystkiego ze ścianek malaksera.

7. Po tym czasie, w trakcie miksowania, zacznij powoli dolewać gorącą wodę. Wody powinno być jak najmniej. Ma ona tylko ułatwić dokładne połączenie się składników.

Po dodaniu wody masa zrobi się bielsza.

8. Miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Sprawdź temperaturę masy – powinna być ciepła. Jeżeli wydaje się za gorąca (parzy), odstaw na 5 – 10 minut, aż trochę przestygnie.

Zbyt wysoka temperatura może zabić bakterie i pleśń.

9. Dodaj kultury bakterii oraz pleśń. Dokładnie wymieszaj.

10. Przełóż masę do miseczki. Przykryj folią spożywczą.

11. Odstaw masę na 24 h, w temperaturze ok. 19 – 20°C.

12. Umieść formę serowarską na wieczku pojemnika plastikowego wyłożonego kawałkiem papieru do pieczenia.

13. Wyłóż formę folią spożywczą. Ułatwi ona późniejsze wyjęcie sera z formy.

14. Przełóż masę do formy.

przepis wegański camembert white ser z nerkowców

15. Przykryj wszystko pojemnikiem i wstaw do lodówki na 2 dni (temperatura ok. 7°C).

przepis wegański camembert white ser z nerkowców

16. Posyp powierzchnię sera ok. 1/3 soli. Delikatnie wklep / wetrzyj sól.

17. Przygotuj nowy kawałek papieru do pieczenia.

18. Połóż papier na górze sera i obróć go wraz z formą.

19. Zdejmij z sera foremkę i folię spożywczą.

20. Obsyp powierzchnię i boki sera resztą soli. Delikatnie wetrzyj / wklep.

przepis wegański camembert white ser z nerkowców

21. Przykryj ser pojemnikiem i wstaw do lodówki.

22. Obracaj ser codziennie, za każdym razem zmieniając wilgotny papier do pieczenia.

Jeżeli na ściankach pojemnika pojawią się kropelki wody, usuwaj je czystym ręcznikiem papierowym.

23. Po ok. 7 – 14 dniach (w zależności od temperatury w lodówce) na powierzchni sera zacznie pojawiać się biała pleśń.

W czasie dojrzewania sera zauważysz, że jego zapach będzie się delikatnie zmieniać – od jabłkowego po pieczarkowy. Wszystko za sprawą rozwijającej się białej pleśni.

24. Po ok 2 – 3 tygodniach ser pokryje się w całości pleśnią (w zależności od temperatury w lodówce).

Staraj się jak najmniej dotykać powierzchnię sera, aby nie uszkodzić pleśni.

25. Wyjmij ser z pudełka i zawiń w papier woskowany / papier do pieczenia. Ser będzie dalej dojrzewał, jednak już znacznie wolniej.

26. Gotowe.

przepis wegański camembert white ser z nerkowców

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.

5 komentarzy

  • Alo

    Te 2 tygodnie w pudełku to cały czas w temp. 7 stopni? A jak już w papierze pi tym czasie, w jakiej temp. przechowywać i jak długo zdatny do spożycia? Chodzi w sumie o możliwość wysyłki rodzinie, czyli pewnie ze dwa, trzy dni – „da się”?

    • Pracownia Serów

      Ser należy przechowywać cały czas w lodówce, ponieważ pleśń nadal będzie się rozwijać, jednak wolniej. W takich temp. ja są teraz, 2 dni w transporcie, może ser wytrzyma. Jednak nigdy nie wysyłałam sera pleśniowego, więc pewności nie mam…

  • Natalia

    Droga Pracownio,

    jakie masz źródła kultur bakterii?
    Wegańskie wersje – tak na szybko, znaleźć można w jednym sklepie (na terenie Europy).
    Ale czy w Polsce kupię niezwierzęce kultury bakterii?

  • Magda

    Jakie to kultury mezofilne mają być? W sklepiw serowarskim serowar.pl jest tych meOfilnych kilka rodzajów: MSE, MSO, MSO-11, PP i jeszcze jakieś „czerwonej mazi”

  • Andrzej

    Szanowna Pracownio.
    Również proszę o kontakt do sprzedawcy niezwierzęcych kultur bakterii mezofilnych oraz penicilinum candidum.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.