przepis na wegański serek kanapkowy

Wegański serek kanapkowy ze słonecznika

przepis na wegański serek kanapkowy

W związku z tym, że uznaliśmy iż czas najwyższy wprowadzić do naszej diety trochę więcej roślinnych akcentów, postanowiliśmy poszukać jakiegoś smarowidła kanapkowego. Odkryciem okazał się wegański serek kanapkowy ze słonecznika. Jest on niesamowicie smaczny i prosty w wykonaniu. Jednak, tak jak w przypadku innych wegańskich przepisów, jest czasochłonny. Z tego względu najlepiej zacząć jego przygotowania dzień wcześniej.

Wszystko za sprawą nasion słonecznika, które muszą… wykiełkować. Tak! Wykiełkować. Wegański serek kanapkowy przygotowywany jest z kiełkujących nasion słonecznika. W związku z tym, trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości. Jednak efekt, jest tego warty 🙂

Składniki:

  • 260 g nasion słonecznika
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego ( w formie płynnej)
  • woda (opcjonalnie)
  • szczypiorek (wedle upodobań)

Sprzęt:

  • miska do namoczenia nasion słonecznika
  • malakser / blender kielichowy
  • 2 chusty serowarskie / gazy
  • miska
  • 2 gumki recepturki

Przepis:

1. Zalej nasiona słonecznika wodą i odstaw na 4 godziny.

2. Po tym czasie odlej wodę. Pozostaw nasiona przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, pod przykryciem np. czystego bawełnianego ręcznika. W tym czasie kilkukrotnie przepłukuj nasiona wodą, tak aby pozostawały wilgotne.

Po 24 godzinach nasiona powinny zacząć wyraźnie kiełkować.

przepis na wegański serek kanapkowy

3. Do malaksera dodaj wszystkie składniki (poza szczypiorkiem). Miksuj do momentu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. W razie konieczności dodawaj powoli wodę (max 5 łyżek). Im mniej wody, tym lepiej.

4. Umieść na misce chustę serowarską i zabezpiecz ją gumką recepturką (ma przypominać bębenek).

5. Przenieś masę na powierzchnię chusty i równomiernie rozprowadź na jej powierzchni.

przepis na wegański serek kanapkowy

6. Przykryj kolejną chustą serowarską i zabezpiecz gumką recepturką.

przepis na wegański serek kanapkowy

7. Odstaw do lodówki na 24 godziny.

8. Przełóż serek do miski. Dokładnie wymieszaj.

9. Posyp serek kanapkowy szczypiorkiem.

przepis na wegański serek kanapkowy

10. Gotowe.

Przechowuj w lodówce pod przykryciem max. 3 – 5 dni.

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂


Piatt J.: This cheese is nuts! Delicious vegan cheese at home. Avery, NY 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.